Narednih dana, odnosno sve do kraja aktuelne sedmice veći deo Balkanskog poluostrva, pa tako i Srbija biće pod čestim uticajem ciklona iz Sredozemlja. Ukoliko ste hronični bolesnik ili meteoropate, ne dozvolite da vas iznenade pojačane tegobe – detaljnije u biometeorološkoj prognozi. Smenjivaće se oblačno vreme sa povremenom kišom i sunčani intervali. Gotovo da neće biti dana bez kiše u nekom delu zemlje, dok će sunca biti znatno manje. Temperature oko ili iznad normale. Detaljnije u nastavku teksta.

Sinoptička situacija (GFS) - 26. feb 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 26. feb 2016

SREDA:

U sredu nas još tokom prvog dela dana očekuje hladni front. Još tokom noći na severu će duvati umeren, ponegde i jak severozapadni vetar koji će usloviti i pad temperature. U prepodnevnim satima uglavnom umeren, a ponegde na kratko i jak severozapadni vetar očekuje se i u ostatku zemlje. Biće pretežno do potpuno oblačno, u većini predela sa slabom do umerenom kišom, naročito tokom noći (najpre na severu i zapadu) i u prepodnevnim časovima. U višim predelima iznad 1400m očekuju se susnežica i sneg. Poslepodne postepen prestanak padavina i delimično razvedravanje, najpre na severu i zapadu, a tokom večeri i u ostalim predelima.

Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 9°C, a maksimalne dnevne od 8 do 12°C.

ČETVRTAK:

U prvom delu dana malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima, poslepodne znatno više oblaka uz mestimičnu kišu. Uglavnom bez značajnijih padavina. Vetar slab do umeren, uglavnom južni i jugoistočni, uveče u skretanju na istočni i severoistočni.

Jutarnje temperature biće između 1 i 4°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 9°C na krajnjem severu do 13°C ponegde u centralnim predelima i na jugu.

PETAK:

U petak u čitavoj zemlji pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom. Padavine neće biti ravnomerno raspoređene, a u proseku se očekuje oko 10mm vodenog taloga. U većem delu zemlje duvaće uglavnom umeren severni i severoistočni vetar, na jugu južni i jugozapadni.

Minimalne temperature kretaće se od 3 do 7°C, a maksimalne će biti u intervalu od svega C na krajnjem severu do 14°C na jugu zemlje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…