Narednih dana u Srbiji će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz smenu sunčanih, oblačnih i kišovitih intervala. Sve do subote našim prostorima dominiraće ciklonska aktivnost, a potpunu stabilizaciju vremena ne treba očekivati čak ni u danima vikenda. Temperature će u utorak biti u okviru prosečnih vrednosti, dok će od srede temperature biti uglavnom ispod proseka. U većini dana biće umerenog vetra. 

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 31. mart 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 31. mart 2015
 UTORAK:

Tokom većeg dela dana preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U večernjim časovima sa severozapada se očekuje novo naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8ºC, a maksimalne dnevne od 14 do 18 stepeni.

SREDA:

U sredu će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i mogućim pljuskovima. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, sredinom dana i u poslepodnevnim satima na severu Vojvodine na udare povremeno jak. Jutarnje temperature između 4 i 8 stepeni, a maksimalne dnevne od 10 do 14ºC.

ČETVRTAK:

Ponovo treba očekivati manje oblaka odnosno nešto više sunca, ali bez bitnijih promena dnevnih temperatura – dok će minimalne biti u daljem padu. U prvom delu dana duvaće uglavnom umeren zapadni i jugozapadni vetar, a u drugom delu dana pojačan severozapadni. Jutarnje temperature biće između 2 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 11 do 15ºC.

Temperatura na oko 1500m (MP-GFS) - 2. april 2015
Temperatura na oko 1500m (MP-GFS) – 2. april 2015

Ovo je prva zvanična prognoza sa novog servera, a u prognozi je prvi put korišćen i MeteoPlaneta GFS v1.0 numerički model koji je još uvek u fazi testiranja.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…