Narednih dana naše područje biće pod uticajem anticiklona, koji će se prostirati nad većim delom Evrope. Samo u četvrtak bićemo na kratko pod uticajem visinskog ciklona čiji će se centar nalaziti na jugoistoku Evrope. To će u naredna dva dana u delu zemlje usloviti malo do umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima i temperaturama u granicama prosečnih vrednosti za ovo doba godine, dok se južno od Kragujevca očekuju niže temperature. Nešto više oblaka u naredna dva dana očekuje se južnije od linije Užice-Kragujevac-Negotin gde će biti uslova i za slabe padavine, u nižim predelima sa kišom, a u planinskim sa snegom. U četvrtak se u celoj zemlji očekuje jače naoblačenje sa padavinama, a doći će i do pada temperature.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 10. mart 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 10. mart 2015
UTORAK:

Na severu malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima. Južnije od Beograda više oblačnosti, a južno od Kragujevca moguće su i mestimične slabe padavine – u nižim predelima kiša, a na planinama sneg. Vetar slab do umeren promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni. Jutarnje temperature biće u intervalu od -1 do 3ºC, a maksimalne dnevne od 6ºC na jugoistoku do 13 stepeni na severu zemlje.

Kopaonik u danima vikenda - 7-8. mart 2015 (Foto: HopNaKop)
Kopaonik u danima vikenda – 7-8. mart 2015 (Foto: HopNaKop)
SREDA:

U sredu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Južno od Kragujevca mestimično su moguće slabe kratkotrajne padavine. Vetar slab do umeren zapadni i severozapadni, u večernjim satima na severu i zapadu zemlje u pojačanju. Jutarnje temperature biće između 1 i 4ºC, a maksimalne dnevne od 7 do 14 stepeni koliko će biti izmereno na severu zemlje.

ČETVRTAK:

Još u noći ka četvrtku očekuje se jačanje oblačnosti uz mestimičnu kišu, odnosno sneg u planinskim predelima. Padavine treba očekivati najpre na severu i zapadu zemlje. Tokom dana preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, odnosno snegom u višim predelima. Ne očekuju se značajnije padavine, većinom do 10mm. Duvaće uglavnom umeren, na udare mestimično i jak severozapadni vetar, a temperature će biti u padu. Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 5 stepeni, a maksimalne dnevne od 5 do 9ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…