Narednih dana na našem području vodiće se borba između polja povišenog i niskog vazdušnog pritiska, ali će na kraju prevladati anticiklon uz uglavnom pretežno sunčano vreme i temperature koje će iz dana u dan biti sve više. Sledi detaljna prognoza za period zaključno sa utorkom (5. maj), koji je inače još i ozbiljan kandidat za prvi ovogodišnji tropski dan (Tmax >30ºC).

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 4. maj 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 4. maj 2015
NEDELJA:

U nedelju se očekuje malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U poslepodnevnim satima, uglavnom u planinskim predelima, postoji manja mogućnost za kratkotrajni pljusak. Vetar uglavnom slab, promenljivog smera. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 13ºC, a maksimalne dnevne od 21 do 24ºC.

PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom u drugom delu dana. Uslovi za lokalne padavine biće postojani u celoj zemlji, ali će se u većini predela zadržati suvo vreme. Duvaće slab vetar promenljivog smera, uglavnom zapadni i jugozapadni. Minimalne temperature biće između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 24 do 27ºC.

UTORAK:
T2m (MP-GFS) - 5. maj 2015 sredinom dana
T2m (MP-GFS) – 5. maj 2015 sredinom dana

Očekuje nas pretežno sunčano i suvo vreme. Temperature će biti u daljem porastu i velika je šansa da će utorak biti prvi tropski dan u većem delu zemlje. Duvaće uglavnom slab južni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature biće u intervalu od 14 do 18 stepeni, a maksimalne dnevne kretaće se između 28 i 32 stepena.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…