Najtopliji dan u aktuelnom tropskom talasu polako izmiče. Maksimalne temperature danas su prema terminskim merenjima dostizale 35°C, a preciznije informacije imaćemo oko 20:30h kada budu dostupni SYNOP podaci sa maksimalnih termometara. Kako smo i najavljivali, danas u kasnijim poslepodnevnim satima ima lokalnog razvoja oblaka uz pljuskove sa grmljavinom, za sada uglavnom u zapadnoj Srbiji. Ponegde ima i vremenskih nepogoda sa obilnom kišom, gradom i olujnim vetrom. Narednih dana biće nestabilno, a još sutra će biti vrlo toplo vreme. Od utorka pad temperatura, biće znatno prijatnije uz temperature u granicama normale.

Temperatura 1500m (GFS) - 17. jun 2015
Temperatura 1500m (GFS) – 17. jun 2015
PONEDELJAK:

U ponedeljak će biti već nešto prijatnije u odnosu na dane vikenda, ali je prolazak hladnog fronta pomeren za dan kasnije. Preovladavaće malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima. U drugom delu dana uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se pljuskovi praćeni grmljavinom. Duvaće slab do umeren vetar zapadnih smerova, na severu Vojvodine povremeno i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 21ºC, a maksimalne dnevne od 29ºC na krajnjem severu do 34ºC na istoku i jugoistoku zemlje.

UTORAK:

U utorak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Hladni front koji će doneti nestabilnosti i pad temperature očekuje se sredinom dana. Očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a moguće su i vremenske nepogode. Pre podne će duvati slab do umeren zapadni vetar, sredinom i u drugom delu dana pojačan severozapadni. Minimalne temperature kretaće se od 17 do 20°C, a maksimalne dnevne između 25°C na krajnjem severu i severozapadu do 30°C na istoku i jugoistoku.

SREDA:
Dnevne temperature u regionu (GFS) - 17. jun 2015
Dnevne temperature u regionu (GFS) – 17. jun 2015

U sredu promenljivo oblačno, na području Vojvodine uglavnom suvo, južnije od Beograda sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature biće oko i ispod 15°C, a maksimalne dnevne kretaće se većinom između 24 i 28 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…