Narednih dana, ali i sve do kraja predstojeće sedmice naš region i veći deo Evrope biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska čiji će se centar u pojedinim danima nalaziti nad našim delom Evrope. To će značiti stabilno vreme (bez padavina, umerenog ili jakog vetra…), ali nas očekuje dosta oblaka, magle i sumaglice. To će uticati i na temperature koje će biti oko proseka i u najtoplijem delu dana uglavnom će se kretati između 4 i 8°C. Toplije će biti samo tamo gde bude sunca, a planine će biti među najtoplijim lokacijama.

Sinoptička situacija (GFS) - 9. dec 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 9. dec 2015

Stabilan i prostran anticiklon će se teško narušiti

Polje povišenog vazdušnog pritiska utiče na vreme u našim krajevima još od samog početka decembra meseca, a kako stoje stvari tako će biti i u narednih 7 do 10 dana, ako ne i duže. Celu prvu polovinu decembra obeležiće visok vazdušni pritisak, odnosno karektiristike stabilne vazdušne mase. U većini dana ipak se očekuje dosta oblačnosti i magle, ali će uvek biti predela sa dosta sunčanih intervala, što se naročito odnosi na planinske predele.

Kako se narednih dana očekuje samo slab vetar, u urbanim sredinama očekuje se nešto veće zagađenje vazduha što može imati negatican uticaj na osetljive osobe.

Temperature oko proseka, priliv hladnijeg vazduha u četvrtak

Temperature će narednih dana biti oko prosečnih vrednosti, a u četvrtak će doći i do prodora nešto hladnije vazdušne mase. Taj prodor međutim više će se osećati na planinama i u predelima gde će narednih dana biti više sunca, dok se temperatura neće bitnije menjati u krajevima sa maglom uprkos prilivu hladnijeg vazduha sa severa. Minimalne temperature u naredna 3-4 dana kretaće se uglavnom između -1 i 4°C, a maksimalne dnevne od 4 do 8 stepeni. U nekim predelima sa više sunca živa u termometru bi mogla preći i 10°C do četvrtka.

Bez snega do sredine decembra

ENSI dijagram - I i II dekada decembra 2015
ENSI dijagram – I i II dekada decembra 2015

Shodno stabilnom vremenu, uz izostanak ciklonske aktivnosti ne očekuju nas ni značajnije padavine. Osim u četvrtak 10. decembra neće biti ni dovoljno hladnoće čak i na planinama, tako da o snežnim padavinama u narednom periodu nema govora. Sinoptička situacija nad Evropom mora drastično da se promeni, kako bi prava zima uz snežne padavine stigla u naše krajeve.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…