Da anticiklonalna situacija ne mora nužno da znači i lepo vreme, pokazaće nam predstojeća dva dana koliko je ostalo do vikenda. U većem delu zemlje zadržaće se promenljivo oblačno i prohladno vreme, na istoku i jugu zemlje mestimično i sa rosuljom (sipećom kišom). Na severu i zapadu posle jutarnje sumaglice ili magle očekuje se više sunčanih intervala tokom dana. Više sunca u svim predelima, uz porast dnevnih temperatura za 2 do 4 stepena, treba očekivati u danima dolazećeg vikenda.

Sinoptička situacija (GFS) - 28. okt 2016

U većem delu Evrope tokom naredna dva dana vremenske prilike dirigovaće polje visokog vazdušnog pritiska, uz usamljenu ciklonsku cirkulaciju u Mediteranu.

ČETVRTAK:

Na severu i zapadu zemlje malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a na istoku i jugu pretežno do potpuno oblačno. U predelima sa više oblaka biće uslova i za sipeću kišu (rosulju). U Beogradu malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima.

Jutarnje temperature kretaće se između 4 i 8°C, a maksimalne dnevne od 10 do 13°C. Vetar uglavnom slab, na jugu zemlje umeren, u većem delu zemlje severozapadni, a na istoku istočni.

PETAK:

U petak bez bitnije promene. Na severu i zapadu zemlje, računajući i glavni grad, očekuje se malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. U jutarnjim časovima pojava sumaglice ili magle. Istovremeno na istoku i jugu znatno više oblaka, gotovo bez sunčanih intervala, i sa uslovima za sipeću kišu (rosulju).

Jutarnje temperature kretaće se između svega 2 i 7°C, a maksimalne dnevne kao i prethodnog dana od 10 do 13°C. U većem delu zemlje vetar u petak slab, zapadni i severozapadni, na jugu umeren severnih smerova.

INTERESUJE VAS KAKO ĆE VREMENSKE PRILIKE UTICATI NA VAŠE ZDRAVLJE? PROČITAJTE NAŠU BIOMETEOROLOŠKU PROGNOZU VREMENA.

DANI VIKENDA:

U danima vikenda tokom dana treba očekivati malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim periodima, uz manji porast temperatura. U jutarnjim satima lokalna pojava sumaglice i magle. Jutarnje temperature većinom između 2 i 6 stepeni, a maksimalne dnevne između 12 i 15. Detaljnije u prognozama narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…