U Srbiji se u naredna dva dana očekuje promenljivo oblačno vreme, uglavnom suvo i ponegde sa kraćim sunčanim intervalima, naročito u četvrtak. U petak se već očekuje više oblaka, a mestimično se očekuje i kiša, uglavnom južnije od Beograda. Temperature će biti iznad normale, a u košavskom području duvaće umeren istočni i jugoistočni vetar, koji će naročito u južnom Banatu imati i jake udare. Za vikend zahlađenje uz padavine.

Sinoptička situacija (GFS) - 05. decembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 05. decembar 2014

U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, ponegde sa kraćim sunčanim intervalima. Jedino se na krajnjem istoku zemlje očekuje slaba kiša mestimično. Duvaće uglavnom umeren istočni i jugoistočni vetar, u južnom Banatu na udare jak. Jutarnje temperature kretaće se od 0 do 4ºC, a maksimalne dnevne od 3 do 9ºC.

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa slabom kišom. Tek ponegde očekuju se i kraći sunčani periodi, uglavnom u severnoj polovini zemlje. U košavskom području duvaće umeren istočni i jugoistočni vetar, u južnom Banatu na udare jak. Jutarnje temperature biće u intervalu od 2 do 5 stepeni, a maksimalne dnevne od 4 do 10 stepeni.

GFS ensembli - I i II dekada decembra 2014
GFS ensembli – I i II dekada decembra 2014

U danima vikenda očekuje se novi priliv hladne vazdušne mase na naše područje, a hladan vazduh doći će sa hladnim frontom iz centralne Evrope, iz pravca severozapada. Ipak, ozbiljnije zime nema na vidiku. U danima vikenda u nižim predelima se mestimično očekuje kiša, a snega može biti samo u višim planinskim predelima drugog dana vikenda i početkom naredne sedmice. Temperature će se u prvom delu naredne sedmice kretati uglavom u okvirima normale, ali to neće biti dovoljno za sneg i u nižim predelima.

Detaljniju prognozu za vašu lokaciju možete pogledati na našoj stranici desetodnevna prognoza.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…