Ako ste pomislili da je sa jučerašnjim zahlađenjem i današnjim jesenjim temperaturama u najvećem delu zemlje letnjim temperaturama došao kraj – varate se! Neki portali su poranili sa ovakvim najavama, ali današnje prognoze to demantuju. Veći deo naredne sedmice obeležiće pretežno sunčano i vrlo toplo vreme sa temperaturama oko i preko 30°C već od ponedeljka.

Leto i more (ilustracija) - Izvor: eastside.rs
Leto i more (ilustracija) – Izvor: eastside.rs

Narednih dana više sunca i sve toplije

Petak će obeležiti promenljivo oblačno i još uvek nestabilno vreme sa ređom pojavom lokalnih pljuskova i grmljavinom, uglavnom južno od Beograda. U Vojvodini većinom suvo, ali će takođe biti oblaka. Sutra će već biti i sunčanih intervala, a nakon prohladnog jutra dan će biti topliji u odnosu na današnji. Jutarnje temperature kretaće se od 10 do 14°C, a maksimalne dnevne od 21 do 25°C. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar.

U danima vikenda preovladavaće pretežno sunčano i toplije vreme. U subotu je još na krajnjem jugu i jugoistoku moguć po koji izolovani pljusak, najpre u planinskim predelima. Jutra će još uvek biti prohladna, naročito u subotu kada bi se živa u termometru ponegde mogla spustiti i na ispod 10°C. Maksimalne temperature u subotu će se kretati od 23 do 27°C, a u nedelju od 25 do 29°C.

Veći deo naredne sedmice preko 30°C

Početkom i sredinom naredne sedmice očekuje se uglavnom pretežno sunčano i sve toplije vreme. Modeli još uvek nisu usaglašeni oko eventualne mogućnosti za pljuskove, no za sada se može reći da su lokalni pljuskovi mogući u noći između ponedeljka i utorka, i potom ponovo u četvrtak.

Temperatura na 850hPa (GFS)
Temperatura na 850hPa (GFS)

Jutarnje temperature biće svakim danom sve više, iznad 10°C i ispod 20°C. Tokom dana već u ponedeljak žive u termometrima kretaće se oko 30°C, a od utorka i preko 30°C u svim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…