Nakon snežnih padavina u nedelju i ponedeljak, uz temperature oko nule i nekoliko stepeni ispod, u Srbiji su od danas nastupile vrlo niske temperature, daleko ispod nule. Na vreme u okruženju od danas utiče polje povišenog vazdušnog pritiska (AC), čiji će se centar u narednih nekoliko dana nalaziti nad našim područjem. Još sutra južnije od Kragujevca, a najpre u planinskim predelima, može biti slabog snega, ali to neće bitnije uticati na visinu pokrivača. U četvrtak i petak treba očekivati malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali i uz povećanu mogućnost za pojavu noćnih i jutarnjih magli. Biće vrlo hladno, najniže temperature očekuje se poslednjeg dana tekuće i prvog dana nove godine, dok bi sama novogodišnja noć bila najhladnija. Od petka će uslediti postepen porast temperatura.

Sinoptička situacija (GFS) - 31. decembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 31. decembar 2014

 SREDA:

U sredu će u severnoj polovini zemlje preovladavati pretežno vedro vreme sa dužim sunčanim intervalima, a u ostatku zemlje umereno do potpuno oblačno, južnije od Kragujevca mestimično sa slabim snegom, naročito u planinskim predelima. Slabije padavine neće bitnije uticati na visinu snežnog pokrivača, u odnosu na današnja merenja. Vetar slab, severni i severoistočni. Biće vrlo hladno! Jutarnje temperature kretaće se između -19 i -11ºC, a maksimalne dnevne od -10 do -6 stepeni. Jutarnja temperatura na Kopaoniku spustiće se i na ispod -20ºC, a maksimalna dnevna neće preći -15ºC.

ČETVRTAK:

U novogodišnjoj noći u celoj zemlji će preovladavati malo do umereno oblačno i vrlo hladno vreme. Ponegde može doći i do formiranja magle. U četvrtak tokom dana očekuje nas malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Vetar slab, zapadni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između -22 i -14ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od -11 do -7ºC. Mi vam preporučujemo boravak u zatvorenim i zagrejanim prostorijama, a ukoliko baš morate napolje, dobro se obucite! Ovako hladno vreme može negativno uticati čak i na zdrave ljude, a kamoli na hronične bolesnike i meteoropate. Poseban oprez preporučuje se osobama sa cerebrovaskularnim oboljenjima.

Jutarnje temperature u četvrtak (GFS) - 01. januar 2014
Jutarnje temperature u četvrtak (GFS) – 01. januar 2014

PETAK:

U petak bez bitnije promene vremena u odnosu na četvrtak, s tim što će doći do priliva nešto toplijeg vazduha. Dakle, očekuje nas malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a u toku noći i ujutru lokalno se očekuje formiranje magle, pa zato budite na oprezu ukoliko budete učesnik u saobraćaju. Duvaće slab zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature između -16 i -10ºC, a maksimalne dnevne od -5 do -1ºC.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…