Razlog stavljanja zagrada u sam naslov jeste činjenica da nas do kraja sedmice u Srbiji očekuju dosta „šareni“ vremenski uslovi, ovisno o tome o kom delu Srbije je reč. Naime, kao i tokom većeg dela ove sedmice vremenski uslovi na istoku Srbije bitno će se razlikovati od ostatka zemlje. Generalno, do kraja sedmice očekuje se promenljivo vreme uz porast temperatura, koji će naročito biti izražen na zapadu zemlje, dok na istoku zemlje do porasta temperatura zapravo neće ni doći. U danima vikenda, sa približavanjem novog ciklona našem području, očekuje se kiša mestimično, naročito u nedelju, a na krajnjem istoku zemlje kiša će se većinom lediti pri tlu.

Sinoptička situacija (GFS) - 30. novembar 2014
Sinoptička situacija (GFS) – 30. novembar 2014

U petak će u Srbiji preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme, tek ponegde sa slabom kratkotrajnom kišom. Kiša bi se na krajnjem istoku zemlje u jutarnjim i večernjim satima ledila pri tlu. Ponegde će biti i kraćih sunčanih perioda. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar. Minimalne temperature kretaće se između -2 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 2ºC na krajnjem istoku do 14ºC na zapadu i jugozapadu zemlje.

U subotu se očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom. Više padavina očekuje se u južnim i istočnim predelima zemlje, dok se u ostatku očekuju tek simbolične padavine. Vetar će biti sasvim slab istočni, na severu sa izraženijom severnom komponentom (severoistočni), na jugu i jugoistoku sa južnom (jugoistočni). U Timočkoj i Negotinskoj krajini kiša će se u jutarnjim i večernjim satima lediti pri tlu. Jutarnje temperature biće između -2 i 7ºC, a maksimalne dnevne od 3ºC na istoku, do 15ºC na zapadu zemlje.

U nedelju bez bitnije promene, oblačno – mestimično sa kišom. Očekuje se više padavina u odnosu na subotu, a u proseku se očekuje 4 do 8mm vodenog taloga. Kiša će se u Negotinskoj i Timočkoj krajini, naročito uveče i u noći ka ponedeljku lediti pri tlu, zato budite na oprezu! Postoji mogućnost da ovaj deo Srbije bude okovan ledom uz otežane uslove za život! Duvaće slab istočni vetar, koji će u večernjim časovima biti u pojačanju. Jutarnje temperature kretaće se između –1 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 2ºC na istoku, do 10ºC na zapadu zemlje.

Temperatura na 1500m (GFS) - 2. decembar 2014
Temperatura na 1500m (GFS) – 2. decembar 2014

Početkom i sredinom naredne sedmice očekuje se priliv hladnije vazdušne mase na naše područje. U ponedeljak se očekuje kiša, uključujući i planinske predele, gde bi u noći ka utorku kiša prešla u susnežicu i sneg, kao i na istoku zemlje. Sneg se u utorak ponegde očekuje i u nižim predelima, ali većinom bez formiranja snežnog pokrivača. Više informacija o predstojećoj promeni vremena početkom naredne sedmice u sutrašnoj detaljnoj analizi i prognozi.

Za sada, planinski predeli kao i krajnji istok Srbije mogu da računaju na sneg u utorak, pa i formiranje snežnog pokrivača, dok će ostatak zemlje verovatno ipak sačekati neku drugu sinoptičku situaciju za prve pahulje. Još uvek je sve na „dugačkom štapu“ i tačan scenario verovatno nećemo znati sve do drugog dana vikenda, budući da je očekivana sinoptička situacija specifična. Više informacija svakako sutra.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…