Nakon dužeg perioda stabilnog vremena i iznadprosečnih temperatura što je već sada iza nas, do kraja meseca očekuje se znatno promenljivije vreme uz povremene padavine u obliku kiše i snega i temperature oko ili ispod prosečnih vrednosti. Prema sadašnjim predviđanjima na vreme u ovim krajevima do kraja meseca uticaće čak tri ciklona.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 23. nov 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 23. nov 2015

Prve padavine već u ponedeljak, uglavnom kiša

Prvi ciklon u seriji uticaće na vreme u našim krajevima već u ponedeljak u večernjim satima i u noći ka utorku. Ciklon će imati južniju putanju pa će tako izraženiji uticaj imati na centralnu i južnu polovinu zemlje, odnosno predele južnije od Save i Dunava. Istovremeno, u pomenutim predelima će biti i nešto toplije (naročito po visini) nego što će to biti slučaj u severnim predelima – tako da će snežne pahulje izostati.

U utorak se očekuje nešto više padavina, uglavnom južno od Beograda. Na području Vojvodine padavine su pod znakom pitanja, a ukoliko ih bude biće slabije u odnosu na južnije predele. Ciklon će sa sobom povući i određenu količinu toplog vazduha po visini, tako da se očekuju uglavnom kiša i susnežica. Zapadna Srbija ima solidne šanse da ugleda pahulje u utorak veče i u noći ka sredi, ali bez formiranja snežnog pokrivača.

Druga polovina sedmice bez bitnije promene

Sinoptička situacija (ECMWF) - 26. nov 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 26. nov 2015

U većini dana do kraja novembra dnevne temperature kretaće se između 4 i 10°C, a minimalne između 0 i 5°C. Minimalne temperature biće oko ili malo iznad normale, dok će dnevne temperature biti u granicama proseka odnosno malo ispod.

I druga polovina sedmice biće promenljiva. U najavi je već novi ciklon koji će uticati na vreme u regionu tokom četvrtka i petka. Još uvek je rano za preciznije prognoze, ali može se reći da bi taj ciklon mogao doneti mnoge zanimljivosti. Sigurno je da nas očekuje kiša uz dnevne temperature ispod 10°C, ali ono što može biti zanimljivo to je sneg u pojedinim predelima zemlje (uglavnom na zapadu).

Već sada je gotovo izvesno da će veći delovi Hrvatske i Bosne i Hercegovine imati snežne padavine u drugoj polovini sedmice, dok je za Srbiju to još uvek po znakom pitanja (računajući i više predele) i zavisiće od tačne putanje ciklona. U svakom slučaju ljubitelji snega će na konkretnije snežne padavine još pričekati, dok putari nemaju razloga za preveligu brigu, ali bi svakako trebali biti u pripravnosti.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…