U odnosu na našu prognozu objavljenu još u sredu došlo je do značajnijih promena, ali suština je ostala ista – letnjim vrućinama je odzvonilo. Naredne dane obeležiće promenljivo i nestabilno vreme sa povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, a i temperature će biti osetno niže. Narednih dana temperature neće prelaziti 25°C, a u prva tri dana naredne sedmice ponegde ni 20 stepeni.

Ukupna količina padavina do srede 21. septembra (NMMB)
Ukupna količina padavina do srede 21. septembra (NMMB)

U nedelju promenljivo sa lokalnim pljuskovima i još uvek toplo

U nedelju u jutarnjim i prepodnevnim časovima preovladavaće uglavnom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Jedino na jugu zemlje ponegde može biti kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska. Već sredinom dana na zapadu i severu, a poslepodne i u ostalim predelima jače naoblačenje. Poslepodne najpre na zapadu i jugozapadu, a kasnije popodne i uveče i u svim ostalim predelima mestimično se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 18°C, a maksimalne dnevne od 24°C na jugozapadu i krajnjem severu zemlje do 29°C na istoku gde će tokom dana biti i najviše sunca. Vetar u nedelju uglavnom slab, promenljivog smera, jedino na istoku zemlje povremeno umeren zapadni i severozapadni.

Prvi dani naredne sedmice u znaku oblaka, kiše i znatno nižih temperatura

U ponedeljak će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i ređom lokalnom pojavom pljuskova sa grmljavinom. U većini mesta očekuje se 10 do 20mm vodenog taloga, a u nekim predelima (gde bude pljuskova) može pasti i znatno veća količina. Više padavina treba očekivati na zapadu i severu zemlje, a najmanje na jugu i istoku. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17 stepeni, a maksimalne dnevne od svega 19°C na jugozapadu i ponegde u Vojvodini, do 24°C na istoku i jugu zemlje. To su i do 9 stepeni niže temperature u odnosu na nedelju (pogledati kartu ispod). U ponedeljak će duvati slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar. Poslepodne u skretanju na severozapadni, ponegde na udare i jak (naročito na zapadu i jugu zemlje).

Razlika u T2m u ponedeljak u 12UTC u odnosu na nedelju (NMMB)
Razlika u T2m u ponedeljak u 12UTC u odnosu na nedelju (NMMB)

U utorak se tokom dana očekuje delimično razvedravanje. Na severu i zapadu zemlje već u prvom delu dana duži sunčani periodi, a kasnije poslepodne i uveče i u ostalim predelima delimično razvedravanje. U utorak se na severu i zapadu (osim u noći ka utorku) ne očekuje kiša, dok će u predelima južno od Beograda kiše biti ponegde još u prvom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne od 18 do 21°C. Ove temperature su ispod normale za drugu dekadu septembra. U utorak će duvati umeren, na udare i jak severozapadni vetar (naročito u centralnim predelima i na istoku), kasno poslepodne i uveče u slabljenju. Nema sumnje da će nas utorak podsetiti da je meteorološka jesen uveliko u toku, a da nam u četvrtak stiže i kalendarska.

Kraj temperaturama iznad 30°C, do kraja meseca retki dani i sa preko 25 stepeni

Predstojeće zahlađenje definitivno će značiti i kraj za temperature iznad 30°C, a čini se da će bar do kraja septembra biti retki i oni dani sa maksimalnim temperaturama iznad 25°C. U većini dana do kraja meseca maksimalne temperature kretaće se između 20 i 25 stepeni, a čak bi mogli biti češći i oni dani kada će negde biti izmereno manje od 20°C nego više od 25°C. Ovakve temperature uglavnom predstavljaju normalu za treću dekadu septembra ili su malo ispod.

Ensembli GFS-a, stižu ranojesenje temperature
Ensembli GFS-a, stižu ranojesenje temperature

Jutarnje temperature u narednih 10-ak dana većinom će se kretati između 10 i 15°C, no sredinom naredne sedmice živa u termometru ponegde bi se mogla spustiti i na ispod 10°C. Nema sumnje da nam jesen kuca na vrata.

Od utorka 20. septembra do kraja sedmice treba očekivati smenu oblačnih i sunčanih intervala, a konkretnije padavine bi prema našoj današnjoj prognozi izostale – što je svakako dobra vest kako bi se radovi u polju polako priveli kraju (pre svega na žetvi suncokreta i kukuruza).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…