U prethodnoj prognozi pisanoj u četvrtak više smo se bavili prognozom do kraja aktuelne sedmice, dok ćemo ovoga puta pisati o vremenu koje nas očekuje početkom i sredinom naredne sedmice. Sve do četvrtka 6. novembra bićemo pod uticajem anticiklona, dok će u drugoj polovini sedmice na vreme u našim krajevima uticati ciklon koji će se nalaziti dalje od nas, sa centrom u južnom i istočnom Sredozemlju.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 7. novembar 2014
Sinoptička situacija (ECMWF) – 7. novembar 2014

Od ponedeljka do četvrtka u Srbiji će preovladavati pretežno sunčano i toplo vreme, sa temperaturama u okviru i iznad normale. Jutarnje temperature u ponedeljak i utorak kretaće se između 2 i 6ºC, a maksimalne dnevne od 12ºC na krajnjem istoku, do 18ºC na zapadu zemlje. Usled velike razlike u vazdušnom pritisku (ciklona na zapadu i anticiklona na istoku Evrope) na manjem području, od ponedeljka će početi da duva košava. U ponedeljak i utorak će duvati uglavnom slab do umeren jugoistočni vetar. U sredu će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, a najjači udari očekuju se u Banatu.

U većem delu zemlje preovladavaće pretežno sunčano vreme, ali se sa košavom to ne očekuje i na istoku zemlje, odnosno u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Očekuje se da ovaj deo Srbije bude većim delom prekriven niskom oblačnošću, a lokalno se očekuje i magla. To će svakako direktno uticati i na temperaturu, koja će u ovom delu Srbije bizi znatno niža u odnosu na ostatak zemlje. Od ponedeljka do četvrtka živa u termometru u ovom delu zemlje neće prelaziti 12ºC, a neretko ni 10ºC – dok bi u sredu i četvrtak na zapadu moglo biti izmereno i 20ºC.

ENSI dijagram - I dekada novembra 2014
ENSI dijagram – I dekada novembra 2014

U drugoj polovini sedmice treba očekivati promenljivo oblačno vreme, ali će se zadržati uglavnom suvo. Od petka se očekuje i manji pad temperatura, koje bi se vratile u granice normale. Detaljniju prognozu za vašu lokaciju možete pogledati u našoj desetodnevnoj prognozi, zasnovanoj na ECMWF modelu. Do sredine novembra ne treba očekivati značajniji pad temperature koji bi na našem području stvorio zimske uslove.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…