Svi oni koji ne podnose vrućine ili kome su one u kombinaciji sa sušom nanele i štetu – mogu da odahnu. U danima vikenda očekuje nas destabilizacija atmosfere uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, a lokalnih pljuskova biće i u petak u delu zemlje. Blago osveženje očekuje se drugog dana vikenda kada maksimalne temperature uglavnom neće preći 35°C za razliku od petka i subote, dok se osetniji pad temperature očekuje početkom naredne sedmice. Dakle, kako stoje stvari, naša srednjoročna prognoza vremena napisana još 9. avgusta će se i ostvariti. Za više informacija kakvo nas vreme očekuje narednih dana pročitajte nastavak ovog članka.

Sinoptička situacija (GFS) - 16. avg 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 16. avg 2015

IZRAŽENIJA DESTABILIZACIJA ZA VIKEND

Pre osveženja prvo nas očekuje destabilizacija vremenskih uslova, što znači da ćemo imati pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Ređa pojava pljuskova očekuje se već sutra (petak) južno od Beograda, uglavnom u planinskim predelima. Strujanje će biti slabo i severno, dakle oblaci će se sporo kretati. Slabo strujanje je kočnica za jače razvoje konvektivne oblačnosti pa ih tako sutra neće ni biti, ali na lokalnom nivou može pasti veća količina kiše.

U danima vikenda se očekuje i izraženija destabilizacija odnosno pojava pljuskova sa grmljavinom biće znatno češća u odnosu na petak i što je možda još bitnije lokalni razvoj oblaka očekuje se u čitavoj zemlji.  U subotu će strujanje takođe biti vrlo slabo – zapadno i jugozapadno, ali će ostali parametri nestabilnosti biti povoljniji po razvoj oblaka nego u petak. Tokom većeg dela dana zadržaće se suvo vreme, što će biti slučaj i u petak, a u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima očekuju se lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Najviše šansi za padavine u subotu će imati zapadna i jugozapadna Srbija, ali i Beograd sa okolinom kao i Vojvodina. Nedelja će biti u centru pažnje budući da će pljuskova sa grmljavinom za razliku od prethodna dva dana biti širom zemlje! Uslova za lokalne pljuskove će u nedelju biti tokom čitavog dana, ali u fokusu će biti poslepodnevni i večernji časovi kada su moguće i vremenske nepogode sa lokalno obilnim padavinama, olujnim vetrom i pojavom grada. Detaljniju prognozu za dane vikenda objavićemo već sutra.

OSVEŽENJE OD PONEDELJKA UZ PROMENLJIVO VREME

U petak i subotu zadržava se veoma toplo vreme. Maksimalne dnevne temperature uglavnom će prelaziti 35°C, a ponegde bi moglo biti izmereno i 38°C. U nedelju nas očekuju nešto niže temperature pa tako živa u termometru uglavnom neće prelaziti 35°C u najtoplijem delu dana, ali će svakako biti iznad 30 stepeni. Osetniji pad temperatura očekuje nas od ponedeljka.

Temp 1500m (GFS) - 14. avg 2015
Temp 1500m (GFS) – 14. avg 2015
Temp 1500m (GFS) - 19. avg 2015
Temp 1500m (GFS) – 19. avg 2015

Kao što se može i primetiti na iznad priloženim kartama temperatura na 850hPa (T 850hPa = T cca 1500m) očekuje nas osetnije osveženje. Na prvoj karti je očekivana temperatura na oko 1500m u petak, dok je na drugoj karti očekivana temperatura na istoj visini u sredu. Temperatura će u sredu biti niža za oko 10°C, a toliko niže temperature očekuju se i u nižim predelima. Ipak koliko će zahlađenje biti jako zavisi od mnogo faktora – pre svega od postavke baričkih sistema, ali odmah potom i od pojave pljuskova narednih dana kao i hlađenja podloge u noćnim satima. U svakom slučaju početkom i srednom naredne sedmice maksimalne temperature uglavnom će se kretati oko i malo ispod 30°C što je u okviru normale za ovo doba godine. Postoje čak i naznake da bi se sredinom naredne sedmice temperature mogle spustiti ispod prosečnih vrednosti na ispod 25°C, ali o tome ćemo pisati više u danima vikenda i početkom naredne sedmice.

Početkom naredne sedmice zadržaće se promenljivo i nestabilno vreme uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a period nestabilnog vremena mogao bi se produžiti do daljeg.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…