Posle dužeg perioda promenljivog vremena sa čestim padavinama i u većini dana temperaturama ispod prosečnih vrednosti konačno je pred nama duži period stabilnog vremena sa više sunca i temperaturama u porastu. U pojedinim danima biće jutarnje magle i niskih oblaka ponegde. Mi smo ovu promenu najavili još u prethodnom članku objavljenom 19. oktobra.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 26. okt 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 26. okt 2015

Posle još uvek ponegde kišovitog petka u danima vikenda uslediće stabilizacija vremena uz porast temperatura. U subotu se očekuje pretežno sunčano vreme, a u nedelju malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima – naročito u prvom delu dana. Postojaće uslovi za jutarnju pojavu magle i niskih oblaka, naročito u petak i subotu, dok je u nedelju šansa znatno manja. Kao što je već pomenuto u petak se još u prvom delu dana na istoku i jugu zemlje očekuje kiša mestimično, u ostalim predelima malo do umereno oblačno i suvo. Poslepodne delimično razvedravanje u svim predelima. Maksimalne temperature u petak kretaće se do 14°C, u subotu do 16°C, dok će nedelja biti najtoplija sa temperaturama i do 18 stepeni. Jutra će tokom čitavog perioda biti prohladna uz temperature oko i malo ispod 5°C, osim u Beogradu gde će biti za 2-3 stepena toplije.

U danima vikenda doći će i do poboljšanja biometeorološke situacije pa će se veći deo populacije osećati bolje uz pozitivnije raspoloženje.

Iznad priložena slika jeste karta sinoptičke situacije za ponedeljak, na kojoj se jasno vidi ciklonska aktivnost zapadno od Velike Britanije i anticiklon nad našim prostorima. Ovakav raspored baričkih sistema značiće uglavnom stabilno vreme na Balkanskom poluostrvu i u Srbiji, ali i priliv toplijeg vazduha, naročito u zapadne i južne predele poluostrva. Jutarnje temperature tokom prva tri dana naredne sedmice kretaće se većinom između 3 i 8°C, a maksimalne dnevne između 14 i 18 stepeni – što su temperature u okvirima prosečnih vrednosti za treću dekadu oktobra. Uglavnom suvo vreme uz temperature primerene dobu godine odlično će doći radovima u polju koji se mogu privoditi polako kraju.

Temperatura 1500m (ECMWF) - 27. okt 2015
Temperatura 1500m (ECMWF) – 27. okt 2015

Do porasta temperatura doći će i u višim predelima. U većini planinskih predela temperature će tokom najvećeg dela dana biti pozitivne već od subote, a početkom i sredinom naredne sedmice temperature će biti u dubokom plusu. Na Zlatiboru živa u termometru će prelaziti 10°C počev od nedelje.

Do kada će se ovakvo vreme sa malo oblaka i više sunca zadržati sada je teško reći, ali je sasvim izvesno da će nakon sutrašnjeg razvedravanja potrajati zaključno sa sredom 28. oktobrom, a verovatno i duže. Značajnije otopljenje uz temperature preko 20 stepeni ne treba očekivati do kraja meseca, ali ni značajnije zahlađenje uz maksimalne temperature ispod 10 stepeni (kao što je ponegde bio slučaj ovih dana).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…