Još sutra ćemo biti pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska uz visoke temperature, dok nas od petka očekuje osveženje i destabilizacija vremena. Temperature će u petak i za vikend biti u granicama prosečnih vrednosti, a uz lokalni razvoj oblaka biće pljuskova sa grmljavinom. Ponegde može biti i vremenskih nepogoda sa gradom i jakim vetrom.

Kada je reč o sinoptičkoj situaciji, ciklon u Atlantiku uveliko je zamenio anticiklon, koji je uspostavio severno i severozapadno strujanje u većem delu Evrope, pa je tako juče i danas već došlo do osveženja u nekim predelima. Na Balkanu se prodor hladnijeg vazduha očekuje sutra, odnosno u petak. Doći će i do formiranja ciklona nad Italijom, odnosno Jadranskim morem, pa će narednih dana u našoj zemlji biti nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom – naročito od subote, i to južno od Beograda prema sadašnjim izgledima.

Sinoptička situacija (GFS) - 14.06.2014

Minimalne temperature u četvrtak i petak kretaće se između 16 i 21ºC, dok će maksimalne dnevne u četvrtak biti u intervalu od 29 do 32ºC, a u petak od 26 do 30ºC. U četvrtak će duvati uglavnom slab severni i severozapadni vetar, a u petak slab do umeren. U mestima gde će biti jačeg razvoja oblaka može biti i olujne jačine.

U danima vikenda treba očekivati promenljivo oblačno vreme, uz dosta sunčanih intervala – naročito u subotu. Temperature će biti u daljem, manjem padu, pa će tako maksimalne dnevne u nedelju biti oko 25ºC. Biće i lokalnog razvoja oblaka uz pljuskove i grmljavinu, uglavnom na jugu i jugozapadu zemlje.

ENSI dijagram - II dekada juna 2014.

Prema trenutnim izgledima vremena početkom naredne sedmice očekuje se nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Temperature će biti u okvirima normale za II dekadu juna.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…