U poslednja tri dana tekuće sedmice u Srbiji će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme sa čestim padavinama i temperaturama (znatno) ispod prosečnih vrednosti. Vremenske prilike više će ličiti na one koje priliče oktobru. U petak poslepodne i uveče, kao i u noći ka suboti mestimično se očekuju obilnije padavine, preko 30mm za 12h, a lokalno može pasti i više od 60mm.

Sinoptička situacija (GFS) - petak 15. jul
Sinoptička situacija (GFS) – petak 15. jul

POTOP: Sutra poslepodne stižu obilnije padavine i potrajeće do subote pre podne

Ciklon čiji će se centar sutra nalaziti na jugu Jadrana, uslovljavaće nestabilno i kišovito vreme na području Srbije i regiona. Do sutra poslepodne u većem delu zemlje zadržaće se suvo vreme, tek ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. Sutra poslepodne sa juga Balkanskog poluostrva, u južnom i jugoistočnom strujanju, stiže jača oblačnost. Tako će već sutra poslepodne u većem delu zemlje biti kiše, a mestimično i obilnih pljuskova uz pojavu grmljavine. Vremenske nepogode u vidu olujnog vetra i grada se ne očekuju, ali bi obilne padavine mogle biti zabeležene na širem području.

Do večernjih sati ova oblačna masa stiže i na područje Vojvodine, tako da se kiša i grmljavina očekuju i na ovom području. Očekuje se da će oblačnu masu činiti pretežno Nimbostratusna oblačnost (što nije karakteristično za ovaj deo godine, ali ipak ništa neobično što se nije događalo) i po koji skriveni Cumulonimbus iznad ovih niskih oblaka. U proseku se očekuje 20 do 40mm vodenog taloga za 12 sati, a ponegde će pasti i više od 60mm kiše za samo 12 sati što je inače 3/4, a ponegde i 4/4 od normalne količine za ceo jul, kada su stanice u Srbiji u pitanju.

Akumulirana kiša do subote sredinom dana (MeteoAdriatic NMMB)
Akumulirana kiša do subote sredinom dana (MeteoAdriatic NMMB)

Jutarnje temperature u petak kretaće se između 15 i 20°C, a maksimalne dnevne od 20 do 26°C. U Beogradu jutarnja temperatura oko 18°C, a maksimalna dnevna do 23°C. Duvaće umeren severni i severozapadni vetar, na području Vojvodine na udare i jak.

Razni portali i ostali mediji imali su ovih dana naslove tipa „stiže smak sveta“, „vreme opasno po život“…potrebe za panikom nema! Svi će ostati živi, jedino treba spremiti kišobrane i nešto topliju garderobu narednih dana. Ovakve nagle promene posete nas svakog leta, pa tako ni ovo nije izuzetak, i ne predstavlja ništa neobično.

Slabljenje padavina u subotu, ali će biti prohladno

U subotu već u prvom delu dana očekuje se slabljenje i postepen prestanak padavina. U prvom delu dana kiša će padati još na severu i zapadu zemlje, dok će u ostalim predelima padavine biti slabe, a ponegde će biti i suvo. Ni u drugom delu dana situacija se neće bitnije menjati, mestimično se očekuje povremena kiša, ali bez obilnijih padavina. U subotu neće doći ni do delimičnog razvedravanja, dakle sunca neće biti „ni za lek“.

U većem delu zemlje u subotu će duvati slab do umeren zapadni i jugozapadni vetar, a u Vojvodini uglavnom severac. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 17°C, a maksimalne dnevne od svega 18 stepeni na krajnjem severu i zapadu, do 23 stepena na jugu i istoku.

U nedelju tmurno i hladno, uz mestimičnu slabu kišu

Nedelja će biti još jedan pravi jesenji dan usred leta. Drugi dan vikenda obeležiće pretežno do potpuno oblačno i tmurno vreme, mestimično sa slabom kišom. Duvaće slab do umeren zapadni i severozapadni vetar, a temperature će biti znatno ispod prosečnih za sredinu jula.

Minimalne temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne od 18 do 22°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…