U danima vikenda očekuje nas nova promena vremena koja stiže sa zapada, a doneće nam jače naoblačenje uz mestimičnu kišu, lokalne pljuskove sa grmljavinom i pad temperatura. Intenzitet promene još uvek oscilira u izlazima modela, ali postoje naznake da će hladni front naglo prekinuti niz neuobičajeno visokih temperatura za sredinu septembra. Promena će najverovatnije biti znatno intenzivnija kod zapadnih i severnih suseda gde su moguće vrlo obilne padavine.

Sinoptička situacija u subotu ujutru (NMMB)
Sinoptička situacija u subotu ujutru (NMMB)

Prve naznake promene vremena do Srbije stižu već tokom petka. Međutim, prema simulacijama našeg visokorezolucijskog NMMB modela uglavnom je reč o umerenom naoblačenju uz oblake visoke i srednje baze koji ne donose padavine. U petak će se dakle zadržati suvo vreme, ali uz umereno naoblačenje u drugom delu dana.

Za vikend nestabilno uz pad temperatura

U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa (ugl. kraćim) sunčanim intervalima. Najpre se još u noći ka subotu na severu i zapadu zemlje očekuje lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, da bi se u subotu tokom dana nestabilnosti spustile i južnije. Nestabilno vreme sa mestimičnom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom očekuje se i drugog dana vikenda.

Očekuje se da u danima vikenda maksimalne temperature u većini predela neće prelaziti 27°C, a ponegde ni 25°C. Temperature će biti dosta „šarene“ kako u subotu tako i u nedelju, tako da ćemo o tome detaljnije pisati u narednim danima.

Drugi deo dana u subotu može doneti jake oluje

U subotu u poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje se kulminacija destabilizacije atmosfere. Na području Srbije moguć je razvoj jake konvektivne oblačnosti koja bi uzrokovala mestimično obilne padavine, jak vetar i pojavu grada. Prema današnjim prognozama, u centru pažnje našli bi se zapadni i centralni predeli zemlje.

Simulacija radarske slike u subotu veče (NMMB)
Simulacija radarske slike u subotu veče (NMMB)

Kraj dnevnim temperaturama iznad 30°C i minimalnim iznad 20°C?

Kako sada stvari stoje predstojeće zahlađenje značiće i kraj temperaturama iznad 30°C za ovu godinu. To znači da će četvrtak i petak većini predela doneti poslednje tropske dane u tekućoj godini. Sa druge strane, predstojeće zahlađenje definitivno će značiti i presek za tropske noći (Tmin >20°C) u Beogradu, dok je u većini ostalih predela sa tropskim noćima bilo gotovo još u avgustu.

Svakako, ovo ne znači da dolazi kraj letnjim temperaturama i lepom vremenu. Prema srednjoročnim prognozama u drugoj polovini septembra treba očekivati još lepih i pretežno sunčanih dana uz maksimalne temperature iznad letnjih 25 stepeni. Ne treba zaboraviti ni na vrlo moguće Miholjsko leto u oktobru, kada živa u termometru takođe ume da pređe i 25°C.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…