U Srbiji se i narednih dana zadržava promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali nestabilno uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Mnogi mediji preneli su informaciju da nas u narednom periodu očekuje stabilno i sunčano vreme, to je preneo i naš najveći javni medijski servis…međutim ipak neće biti tako, a to će pokazati naredni dani. Podsećamo, i za dane vikenda mnogi su najavili stabilizaciju, dok kod nas to nije bio slučaj – ostavili smo prostor za lokalne nestabilnosti. Pogađate – danas je bilo pljuskova sa grmljavinom, naročito u Vojvodini.

Do sredine naredne sedmice na vreme u našim krajevima uticaće polje niskog vazdušnog pritiska, koje čak neće imati ni izražen ciklonski centar (najbliži će biti u Crnom moru), ali i to će biti sasvim dovoljno da prouzrokuje nestabilnu atmosferu kod nas. Značajnija promena vremena u smislu jače destabilizacije i pada temperature očekuje nas sredinom naredne sedmice.

Sinoptička situacija (GFS) - 04.08.2014

U nedelju će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom u drugom delu dana, naročito na zapadu zemlje i na području Vojvodine. Minimalne temperature kretaće se između 16 i 20ºC, a maksimalne dnevne od 30 do 33ºC.

U ponedeljak vreme u Srbiji bez bitnije promene u odnosu na nedelju, zadržava se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, a biće i sunčanih perioda. Najviše šansi za lokalne pljuskove praćene grmljavinom ponovo će biti na zapadu i severu zemlje. Jutarnje temperature kretaće se između 17 i 20ºC, a maksimalne dnevne od 30 do 33 stepena. Vetar slab, promenljivog smera.

Grom u Zrenjaninu - 26.06.2014 (Izvor: B&G photo)

U utorak se u celoj zemlji očekuje nestabilno vreme uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom, dakle šanse za padavine biće veće nego u nedelju i ponedeljak. Postojaće uslovi i za jači razvoj jače konvektivne oblačnosti, pa su moguće i vremenske nepogode sa obilnom kišom, pojavom grada i olujnog vetra. Maksimalne temperature će prelaziti 30ºC kao i u prethodna dva dana, a od srede se očekuje pad temperatura. Vetar slab, poslepodne u Vojvodini umeren – severozapadni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…