U Srbiji se do vikenda očekuje pretežno sunčano i prosečno toplo vreme. Jedino će tokom noći ka četvrtku i u četvrtak u prvom delu dana preko nas proći oslabljena frontalna zona iz srednje Evrope, koja će tek ponegde usloviti kratkotrajne pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom. U sredu i petak biće pretežno sunčano vreme, bez izgleda za padavine. U danima vikenda očekuje se manja destabilizacija vremena, uz retke pljuskove sa grmljavinom, ali će temperature biti visoke – preko 30ºC.

U sredu se očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Duvaće sasvim slab istočni i jugoistočni vetar. Minimalne temperature kretaće se između 11 i 15ºC, a maksimalne intervale od 27 do 30ºC.

Sinoptička situacija (GFS) - 03.07.2014

Tokom noći ka četvrtku do naših predela stiže oslabljen hladni front iz centralne Evrope, koji će doneti manji pad temperature što će se odraziti i na maksimalne temperature u četvrtak tokom dana, i sporadične pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom. Centar ciklona biće blizu naših krajeva. Vetar će okrenuti na severozapadni i biće slab do umeren, u istočnoj Srbiji umeren, a na trenutke i jak. Jutarnje temperature biće u intervalu od 12 do 16ºC, a maksimalne dnevne kretaće se između 25 i 28ºC.

U petak ponovo pretežno sunčano uz porast temperatura. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 17ºC, a maksimalne dnevne od 27 do 30ºC. Duvaće slab vetar, promenljivog smera.

vrucina

U danima vikenda treba očekivati promenljivo oblačno vreme uz dosta sunca, ali uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Prema sadašnjim izgledima, pojava pljuskova biće vrlo sporadična, tako da nema razloga da mislite da će vam oni upropastiti vikend. Temperature će biti u daljem postepenom porastu, pa će u najtoplijem delu dana žive u termometrima sa lakoćom prelaziti 30 stepeni. Slično vreme narednih dana očekuje se i u regionu, uključujući i primorje Hrvatske, Crne Gore, Grčke…

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…