Mnogi će reći „napokon“. Narednih dana, tačnije sasvim sigurno do vikenda prema vremenskoj prognozi sledi nam period toplijeg vremena uz uglavnom pretežno vedro nebo. Ipak, u utorak će još ponegde biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, kao i u narednim danima – ali se to odnosi samo na krajnji jug i jugoistok zemlje, i to na više predele. Dakle napokon ćemo uživati u suncu i temperaturama primerenim za period godine.

Prema numeričkim modelima, još sutra i prekosutra bićemo pod uticajem polja nižeg vazdušnog pritisk (ciklona), dok ćemo od četvrtka biti pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona). No, to kod nas ništa bitnije ne menja, budući da uticaj ni jednog ni drugog baričkog sistema neće biti tako izražen na naše područje, odnosno njegov centar se neće nalaziti u našoj neposrednoj blizini.

Sinoptička situacija (GFS) - 06.06.2014

U utorak i sredu minimalne temperature kretaće se između 9 i 13ºC (ispod normale), dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 22 do 25ºC (u okviru normale). Duvaće slab, uglavnom severoistočni vetar. U utorak će mogućnost za lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom biti postojana, dok se u sredu oni očekuju samo na krajnjem jugu i jugoistoku, kao i u planinskim predelima.

I u četvrtak i petak vreme bez bitnije promene, u najvećem delu zemlje stabilno, odnosno pretežno sunčano uz dalji postepen porast temperatura. Jedino će na krajnjem jugu i jugoistoku mestimično biti sasvim sporadične pojave pljuskova sa grmljavinom. Maksimalne temperature već u četvrtak prelaziće 25ºC, dok će u petak dostizati 28ºC, a možda i nešto više. U petak treba očekivati i umeren severozapadni vetar, koji će ipak usporiti porast temperatura, i subjektivni osećaj biće prijatniji. Napokon možemo uživati u lepom vremenu, onoliko koliko nam ono drugo vreme (koje izražavamo u časovima) dozvoli 🙂

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…