U narednim danima, tačnije sve do predstojećeg vikenda na vreme u Srbiji i većem delu regiona uticaće polja niskog vazdušnog pritiska što će doneti promenljivo vreme uz čestu smenu sunca, oblaka i kiše. Temperature će u većini dana i u većem delu zemlje biti iznad prosečnih vrednosti za drugu dekadu februara. Ono malo snega što je ostalo u višim predelima istopiće se do kraja u narednim danima. U sredu i četvrtak u košavskom području jak vetar sa udarima olujne jačine.

Sinoptička situacija (GFS) - 18. feb 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 18. feb 2016

UTORAK:

Utorak će karakterisati promenljivo oblačno vreme, mestimično sa kišom i sunčanim intervalima. Više oblaka očekuje se na severu i zapadu zemlje, dok će više sunca biti na jugu i istoku gde će biti i toplije. Lokalna kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju se u noći ka utorku i u prvom delu dana, dok će popodne biti suvo u celoj zemlji. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, na istoku i jugu zemlje istočni i jugoistočni. Jutarnje temperature kretaće se između 6 i 10°C, a maksimalne dnevne od 10°C na krajnjem severu do čak 24°C na jugu zemlje.

BEOGRAD: Umereno do potpuno oblačno vreme uz moguće kraće sunčane periode. U noći ka utorku i u prvom delu dana biće uslova za kratkotrajnu kišu ili pljusak praćen grmljavinom. Vetar slab do umeren severnih smerova. Jutarnja temperatura oko 9°C, a maksimalna dnevna do 15 stepeni.

SREDA:

U sredu se zadržava promenljivo oblačno vreme, ali će padavine izostati i očekuju se duži sunčani intervali. Na istoku i jugu zemlje biće nešto svežije u odnosu na utorak, dok će u ostalim predelima (naročito na severu) doći do porasta temperatura. U većem delu zemlje duvaće umeren istočni i jugoistočni vetar, a u košavskom području košava će biti jaka sa udarima olujne jačine preko 70km/h. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 9 stepeni, a maksimalne dnevne od 14 do 22°C. Najniže temperature očekuju se na krajnjem istoku, kako obično i biva u košavskim situacijama.

Vetar 10m (GFS) - sreda 18. feb uveče
Vetar 10m (GFS) – sreda 18. feb uveče

BEOGRAD: Promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Do sredine dana duvaće slab do umeren istočni vetar, od sredine dana umeren do jak jugoistočni koji će imati sve jače udare (olujne jačine) kako dan bude odmicao. Minimalna temperatura oko 8°C, a maksimalna 18 stepeni.

ČETVRTAK:

U četvrtak treba očekivati novo pogoršanje vremena. Preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali se obilnije padavine na području Srbije ne očekuju, već će se u košomerima nakupiti uglavnom do 5mm vodenog taloga. U košavskom području duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, ponegde i sa udarima olujne jačine! Slabljenje vetra očekuje se u noći ka petku. Jutarnje temperature biće u intervalu od 5 do 10°C, a maksimalne dnevne od 7 do 15 stepeni.

BEOGRAD: Umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, ali se značajnije padavine ne očekuju. Vetar umeren do jak jugoistočni, a mogući su i udari olujne jačine. Slabljenje vetra u večernjim časovima i u noći ka petku. Jutarnja temperatura oko 10°C, a maksimalna dnevna do 14 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…