Srbija i region sasvim sigurno će do sledećeg vikenda (9-10. avgust) biti pod uticajem ciklonske aktivnosti čiji će se centar nalaziti istočnije od naših predela. Visinsko strujanje će narednih dana biti promenljivo (ali uglavnom južnih smerova) i slabo izraženo. To između ostalog znači i obilnije padavine na malom prostoru. Temperature će još sutra biti u okviru prosečnih vrednosti, da bi u sredu i četvrtak bile ispod proseka.

Visinsko strujanje (GFS) - 06.08.2014

Završetak nestabilnog perioda ove sedmice očekuje se u danima vikenda kada konačno treba očekivati potpunu stabilizaciju vremena uz visoke temperature, između 30 i 34 stepena u najtoplijem delu dana. Još uvek je vrlo upitno koliko bi ta stabilizacija potrajala, tako da ćemo o njoj više pisati kroz par dana.

U utorak se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalne pljuskove i grmljavinu, naročito u poslepodnevnim i večernjim satima. Očekuje se da pljuskovi sa grmljavinom zahvate veći deo Srbije, a lokalno su moguće i vremenske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom. To je svakako i dovoljan razlog da RHMZ izda narandžasto upozorenje za veći deo zemlje u utorak, dok je za sredu izdato narandžasto upozorenje za celu zemlju:

MeteoAlarm (RHMZ) - za 05.08.2014

Minimalne temperature će se kretati između 15 i 19ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 27 do 31ºC. Duvaće slab vetar, uglavnom severni i severozapadni.

U sredu vreme bez bitnije promene, tokom celog dana preovladavaće umereno do potpuno oblačno vreme, uz lokalnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Takođe će postojati uslovi za vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom, a lokalno se očekuju i obilnije padavine – preko 30mm za 12 sati. Ovo može izazvati izlivanje bujičnih vodotoka, što može prouzrokovati ozbiljnije posledice i oštećenja – kako u poljoprivredi, tako i na infrastrukturi. Minimalne temperature kretaće se između 16 i 19ºC, a maksimalne dnevne od 22 do 27ºC.

U četvrtak se zadržava umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Četvrtak će više ličiti na pravi jesenji dan, a kiša će biti ona prava „natapača“. Temperature će kao i u sredu biti ispod prosečnih vrednosti (naročito maksimalne) i kretaće se od 15 do 19ºC u jutarnjim satima, a u najtoplijem delu dana od 24 do 28ºC.

Nebo u Srbobranu - 02.08.2014 (Foto: Dejan Vračarić)

U petak već treba očekivati više sunca, ali će se zadržati nestabilno vreme uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Temperature će biti u porastu i ponegde će već dostizati 30 stepeni. U danima vikenda treba očekivati stabilizaciju vremena uz dalji porast temperatura.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…