Narednih dana očekuju nas temperature koje će biti ispod prosečnih vrednosti za kraj maja, odnosno početak juna meseca. To naročito važi za maksimalne temperature, koje će u petak i za dane vikenda biti ispod 20ºC. Naročito u petak, ali i u subotu, duvaće pojačan severozapadni vetar. Dok će kod naših istočnih suseda biti lokalno i obilnijih padavina, kod se one ne očekuju. Tek ponegde, biće kratkotrajne kiše, a u petak i nedelju mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom.

U naredna dva do tri dana, sinoptički gledano na našem području će se voditi prava borba između polja povišenog vazdušnog pritiska sa zapada Evrope, i ciklona na istoku Evrope. Zbog toga se kod nas očekuje dosta oblačnosti do kraja sedmice, ali će se zadržati uglavnom suvo vreme. Tek ponegde biće slabe kratkotrajne kiše, a sutra i u nedelju mogući su i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Rezultat razlike u vazdušnom pritisku biće svakako pojačan severozapadni vetar, koji će duvati u petak i subotu, dok se u nedelju očekuje njegovo slabljenje.

Sinoptička situacija (GFS) - 31.05.2014

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, i u većem delu zemlje uglavnom suvo. Jedino će na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje biti slabe do umerene kiše povremeno. U ostatku zemlje moguća je samo slaba kratkotrajna kiša, ili pljusak koji može biti praćen grmljavinom. Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 15ºC, a maksimalne dnevne od 16 do 21ºC. Duvaće pojačan severozapadni vetar.

U subotu bez bitnije promene. Dok će se u većem delu zemlje zadržati uglavnom suvo vreme, konkretnijih padavina može biti jedino na krajnjem istoku zemlje na granici sa Bugarskom, odnosno Rumunijom. Minimalne temperature kretaće se između 10 i 14ºC, a maksimane dnevne od 15 do 19ºC. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar.

oblak1

U nedelju treba očekivati promenljivo oblačno vreme, uz više sunčanih intervala u odnosu na petak i subotu, ali će zato uslovi za pljuskove sa grmljavinom biti znatno povoljniji. Temperature će biti u manjem porastu, pa će se maksimalne dnevne kretati između 17 i 21ºC. Vetar će tokom dana oslabiti.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…