Naredna dva dana na vreme u našoj zemlji uticaće anticiklon, koji će nam obezbeđivati toplo i sunčano vreme. U nedelju će naša zemlja biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centrom na severu Italije, odnosno Jadrana, ali će i drugog dana vikenda kod nas ostati suvo vreme, uz dosta sunčanih intervala uz visoke temperature za ovo doba godine.

Sinoptička situacija (GFS)- 22.03.2014Na sinoptičkoj karti vidi se da se anticiklon premešta ka severoistoku, dok će se samo nekoliko sati kasnije u Đenovskom zalivu formirati ciklon, koji će bitnije uticati na vreme u našoj zemlji od noći ka ponedeljku. Do tada, zadržava se stabilno i toplo vreme za ovo doba godine.

U petak i subotu očekuju se prijatna jutra za ovo doba godine, a tokom dana će preovladavati sunčano vreme uz visoke temperature. Maksimalne temperature kretaće se između 19 i 25°C. Za nijansu će biti toplija subota. U petak će duvati pojačan jugoistočni vetar, naročito u košavskom području.

Proleće u Beogradu (Hram Svetog Save) Foto: alo.rs

U nedelju nas očekuje „zatišje pred buru“. Ovo svakako ne znači da nas očekuje bilo kakvo nevreme u ponedeljak, ili kataklizma, već da će vreme drugog dana vikenda biti karakteristično za leto, ili kasno proleće. Smenjivaće se oblaci i sunce, a „zvezda će upeći“. Iako mnogi očekuju nešto niže temperature u nedelju, mi očekujemo da će u najvećem delu zemlje nedelja biti najtopliji dan. Maksimalne temperature će se kretati između 20 i 25°C, a nije isključeno i da negde bude izmereno više. U noći ka ponedeljku uz jačanje oblačnosti, sa zapada će naići i kišni oblaci. Vetar će u ponedeljak okrenuti na severozapadni i biće u pojačanju. Moglo bi biti i pljuskova sa grmljavinom, no o ovoj promeni vremena pisaćemo detaljnije narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…