U narednom periodu Srbija i region biće pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska, tačnije nalazićemo se na tzv. „rubu anticiklona“. Dok će nam anticiklon obezbeđivati uglavnom stabilno i suvo vreme, ciklon sa centrom u Atlantiku, odnosno nad Velikom Britanijom usloviće dotok osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike na naše područje. Prvi put ove godine merićemo temperature oko i malo iznad 30 stepeni.

Već danas maksimalne temperature u Srbiji prelazile su 25°C, a na višim planinama juče i danas intenzivno se otapa snežni pokrivač koji je padao još u četvrtak i petak prošle sedmice. Još u utorak očekuje se nestabilno vreme, uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom popodne – i to uglavnom u planinskim predelima. Dalje, do kraja nedelje očekuje nas pretežno sunčano vreme uz postepen porast temperatura.

Sinoptička situacija (GFS) - 21.05.2014

U utorak će se jutarnje temperature kretati između 9 i 13ºC, a maksimalne dnevne od 23 do 27ºC. Vetar slab, uglavnom jugoistočni.

U sredu pretežno sunčano i suvo u celoj zemlji. Samo u planinskim predelima postojaće manji uslovi za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, usled velike vlage u atmosferi koja će biti pogodna za konvektivne razvoje. Minimalne temperature od 9 do 15ºC, a maksimalne dnevne između 24 i 29ºC. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar.

U nastavku sedmice zadržaće se stabilno, pretežno sunčano i toplo vreme. Temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine, već u četvrtak postoji mogućnost da ponegde živa u termometru pređe 30 stepeni. Ovakvo, pravo letnje vreme, zadržaće se najkraće do kraja sedmice.

Istovremeno (narednih dana) na zapadu Evropskog kontinenta očekuje se nestabilno vreme sa kišom, i znatno nižim temperaturama nego kod nas i na istoku Evrope.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…