Danas je na severnoj Zemljinoj polulopti počela jesen. Pred nama je još jedan dan koji će više ličiti na leto, ali će nas vremenski uslovi od petka podsetiti da je jesen ipak počela. Još u četvrtak očekuju se duži sunčani periodi i toplo vreme, dok nas od petka očekuje znatno više oblaka i kiše uz samo ređu pojavu sunca i svakim danom niže temperature. U danima vikenda maksimalne temperature neće prelaziti 20°C.

Sinoptička situacija (GFS) - 25. sep 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 25. sep 2015

Još danas tokom dana došlo je do nastanka ciklona u Đenovskom zalivu i centar tog ciklona premeštaće se u narednih 48h prema jugoistoku. Centar će u petak biti stacioniran u južnom Jadranu, posle čega se očekuje njegovo pomeranje prema istoku i severoistoku pa bi tako centar ciklona prešao i preko naše zemlje u subotu. Ovaj ciklon usloviće narednih dana uglavnom oblačno vreme sa kišom i pljuskovima mestimično, a od petka će uslediti i pad temperatura.

ČETVRTAK:

Tokom većeg dela dana očekuje se pretežno sunčano vreme, osim na zapadu i jugozapadu gde se više oblačnosti očekuje još u prvom delu dana. U poslepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka povećanje oblačnosti u čitavoj zemlji. U poslepodnevnim i večernjim satima očekuju se lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni grmljavinom. Duvaće uglavnom slab istočni i jugoistočni vetar, u večernjim satima u Vojvodini u skretanju na umeren severni i severozapadni. Minimalne temperature kretaće se između 13 i 17°C, a maksimalne dnevne od 24 do 28°C.

PETAK:

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima koji mogu biti praćeni grmljavinom. Ponegde se očekuju i sunčani intervali, uglavnom na jugu zemlje. U prvom delu dana u većem delu zemlje duvaće slab vetar južnih smerova, a na severu umeren severni i severozapadni. Poslepodne vetar okreće na zapadni i severozapadni i u ostatku zemlje i biće uglavnom umeren. Jutarnje temperature biće u intervalu od 12 do 16°C, a maksimalne dnevne kretaće se između 18°C na krajnjem zapadu i 24°C na krajnjem istoku i jugoistoku.

DANI VIKENDA:

Temp 1500m (GFS) - 27. sep 2015
Temp 1500m (GFS) – 27. sep 2015

U danima vikenda nas očekuje pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom do umerenom kišom, ali se prema današnjoj prognozi značajnije padavine ne očekuju. Temperature će biti ispod prosečnih vrednosti i u najtoplijem delu dana neće prelaziti 20°C, osim na krajnjem istoku. Prava jesen.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…