Do kraja poslednje sedmice avgusta u Srbiji se zadržava pretežno sunčano vreme i bez padavina. Dnevne temperature će biti iz dana u dan više, dok će jutra biti sveža, u petak će jutro biti čak i prohladno. Jutarnje temperature u petak će se spustiti ponegde ispod 10ºC, a maksimalne dnevne u nedelju će se kretati oko 30ºC. Početkom naredne nedelje očekuje se promena vremena uz pad temperature i kišu.

Sinoptička situacija (GFS) - 30. avgust 2014
Sinoptička situacija (GFS) – subota

U petak će preovladavati pretežno sunčano vreme uz dnevne temperature u okviru proseka. Jutro će biti prohladno – temperature će se kretati između 8 i 12ºC, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 24 do 27ºC. Duvaće slab vetar, istočnih smerova.

U subotu se u Srbiji očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, ali će jutro biti sveže. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 14ºC, a maksimalne dnevne od 26 do 30 stepeni. Vetar slab, istočni i severoistočni.

U nedelju se očekuje promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, a u poslepodnevnim i večernjim satima uz lokalni razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Minimalne temperature kretaće se između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 28 do 32ºC.

ENSI dijagram za Beograd - I dekada septembra 2014
ENSI dijagram za Beograd – I dekada septembra 2014

Numerički modeli su ranijih dana predviđali obilnije padavine na području Balkana početkom septembra, ali glavni izlazi su sada to izbacili. Međutim po perturbacijama, odnosno ensemblima, može se naslutiti da još uvek ima prostora za scenario sa konkretnijim padavinama na području Balkana. Današnji najnoviji izlazi predviđaju samo prolazne padavine u ponedeljak i utorak uz pad temperature. Maksimalne temperature spustiće se na ispod 25ºC naredne sedmice, a neki raniji izlazi predviđali su i pad maksimalnih temperatura na ispod 20 stepeni. Kako se centar ciklona stalno „šeta“ po kartama, još uvek je neizvesno šta nas naredne sedmice čeka po pitanju vremena.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…