Anti, anti, anti…u toku je jedan od dužih perioda vladavine anticiklona u poslednjih nekoliko godina. U ponedeljak i utorak južno od Beograda je još i bilo dužih sunčanih perioda, ali to danas nije bio slučaj. Narednih dana vreme se neće bitnije menjati, očekuje se česta pojava niske oblačnosti i magle, a tek ponegde mogu se očekivati i sunčani periodi. Biće prohladno uz temperature oko normale.

Sinoptička situacija (GFS) - 17. dec 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 17. dec 2015

U četvrtak i petak uglavnom oblačno uz lokalnu maglu

U naredna dva dana preovladavaće većinom pretežno do potpuno oblačno vreme, a očekuje se i česta pojava sumaglice ili magle. Sunčani intervali će biti retkost, ali ne treba u potpunosti isključiti ni pojavu sunčanih perioda, naročito južnije od Beograda.

U jutarnjim časovima očekuje se slab do umeren mraz. Tokom dana biće prohladno uz temperature oko prosečnih vrednosti. Minimalne temperature kretaće se između -4 i 0°C, a maksimalne dnevne od 3 do 8 stepeni.

U subotu slaba kiša mestimično, u nedelju delimično razvedravanje

Prvog dana vikenda uz niske oblake i lokalnu maglu mestimično se očekuje i slaba kiša. Padavine će biti slabe i simbolične, a ponegde će se zadržati i suvo vreme. Drugog dana vikenda prema današnjim očekivanjima treba očekivati delimično razvedravanje i češću pojavu sunčanih perioda. Ipak i drugog dana vikenda magla i sumaglica će se zadržati duže tokom dana.

U danima vikenda očekuje se i priliv nešto toplije vazdušne mase, kako smo najavljivali još pre 5 dana. Minimalne temperature uglavnom će se kretati između -2 i 3°C, a maksimalne će biti u intervalu od 6 do 12°C.

Posetite naš portal ponovo večeras (16.12) nakon 22 sata jer vas očekuje nova srednjoročna prognoza. Pisaćemo o tome kakvo nas vreme očekuje u narednih 10-ak dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…