Nakon nešto dužeg niza hladnijeg vremena uz temperature većinom ispod prosečnih vrednosti koji traje već 7-8 dana, narednih dana odnosno sve do kraja sedmice uz porast temperatura očekuju se temperature u granicama proseka ili malo iznad. Od petka preko 25°C u najtoplijem delu dana u većini predela, a i jutra će biti toplija. 

Maksimalne temperature u petak 30. septembra (NMMB)
Maksimalne temperature u petak 30. septembra (NMMB)

SREDA:

U sredu jutro prohladno uz ređu pojavu sumaglice ili magle, uglavnom po kotlinama i dolinama reka. Tokom dana pretežno sunčano uz uglavnom slab, tek ređe umeren razvoj dnevne oblačnosti. Dnevne temperature u laganom porastu.

Jutarnje temperature biće između 6 i 10°C, a maksimalne dnevne od 19 do 23°C. Vetar slab i promenljivog smera, ali uglavnom zapadni.

ČETVRTAK:

U četvrtak bez bitnije promene. Jutro prohladno, uz ređu mestimičnu pojavu sumaglice ili magle. Tokom dana pretežno sunčano i relativno toplo uz temperature u granicama prosečnih vrednosti. Oblačnost do najviše 4/8 neba, često ni toliko, a oblaci će imati uglavom srednju i visoku bazu uz duže intervale sunčanog vremena.

Jutarnje temperature kretaće se između 8 i 12°C, a maksimalne dnevne od 21 do 25 stepeni. Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni, na krajnjem istoku zemlje umeren.

PETAK:

U petak pre podne pretežno sunčano, poslepodne malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i relativno toplo. Za razliku od prethodnih dana, u petak u većini predela minimalne temperature iznad 10°C. U petak će i maksimalne temperature biti najviše, barem kada je reč o danima do vikenda, uz maksimalne temperature uglavnom iznad 25°C!

Promena vremena moguća početkom naredne sedmice

Ansambli GFS-a (III dekada septembra i I dekada oktobra 2016)
Ansambli GFS-a (III dekada septembra i I dekada oktobra 2016)

Promena vremena uz zahlađenje i kišu očekuje se početkom naredne sedmice, između 3 i 5. oktobra. Zahlađenje koje sledi i o kojem ćemo više pisati krajem tekuće sedmice, ponovo bi spustilo jutarnje temperature na ispod 10°C, a maksimalne dnevne na ispod 20°C što predstavlja temperatre oko i malo ispod proseka za početak oktobra.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…