Sve do petka na našem području zadržava se umereno do potpuno oblačno vreme uz ređe sunčane intervale i povremenu kišu. Nešto manje oblaka očekuje se u četvrtak, ali tek od petka treba očekivati razvedravanje i duže sunčane periode što će usloviti i porast temperatura. Sve do petka temperature će biti ispod do znatno ispod normale za ovo doba godine.

Jesen i deca
Jesen i deca

Iako se u prizemlju očekuju visoke vrednosti vazdušnog pritiska (1025hPa i više) koje odgovaraju uticaju anticiklona, naše područje će zapravo i narednih dana biti pod uticajem visinskog ciklona. Ciklon će uslovljavati uglavnom tmurno vreme sa mestimičnom kišom, a istovremeno će sa severa i severoistoka priticati hladniji vazduh na naše područje.

PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa slabom do umerenom kišom. Najviše padavina očekuje se na severu i krajnjem istoku zemlje, dok bi se u ostalim predelima ponegde moglo zadržati i suvo vreme. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar, na severu Vojvodine povremeno i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 10 i 13°C, a maksimalne dnevne od 13 do 16 stepeni.

BEOGRAD: U glavnom gradu pretežno do potpuno oblačno, povremeno sa slabom kišom, naročito tokom noći ka ponedeljku i u prvom delu dana. Jutarnja temperatura 11°C, maksimalna dnevna 14°C.

UTORAK:

Na osnovu referentnog perioda 1971 – 2000. godina, u najvećem delu zemlje normalne maksimalne temperature za kraj septembra su između 21 i 25°C.

Bez bitnije promene, zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme sa kišom mestimično. Nešto više padavina u odnosu na ostatak zemlje ponovo treba očekivati na severu. Vetar uglavnom slab i promenljivog smera – najčešće istočni i severoistočni. Minimalne temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 12 do 16°C.

BEOGRAD: Pretežno do potpuno oblačno vreme, moguća je slaba kiša – naročito u prvom delu dana. Minimalna temperatura iznosiće 11°C, a maksimalna dnevna 14°C – kao i prethodnog dana.

SREDINA SEDMICE:

U sredu se još uvek zadržava dosta oblačnosti uz mestimičnu kišu. Temperature ostaju ispod prosečnih vrednosti i u najtoplijem delu dana uglavnom neće prelaziti 15°C. Duvaće slab do umeren vetar severnih smerova. U četvrtak treba očekivati promenljivo oblačno vreme uz smenu sunca i oblaka. Uslediće i manji porast temperatura. Detaljnije u prognozama narednih dana, a do tada se svakako možete poslužiti desetodnevnom prognozom za svoju lokaciju.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…