Narednih dana (odnosno sve do četvrtka) u Srbiji se očekuje promenljivo oblačno vreme uz minimalne temperature ispod normale, i maksimalne dnevne koje će biti uglavnom u donjim granicama normale. Sve vreme bićemo pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona), ali će se njegov centar nalaziti daleko na severozapadu Evrope, pa će ka nama na periferiji anticiklona strujiti hladniji vazduh sa severa i severoistoka Evropskog kontinenta. Sinoptička situacija se menja sredinom sedmice, a sa njom sledi i porast temperatura.

Sinoptička situacija (MP-GFS) - 21. april 2015
Sinoptička situacija (MP-GFS) – 21. april 2015

U ponedeljak i utorak centar snažnog polja povišenog vazdušnog pritiska nalaziće se daleko na severozapadu Evrope – nad Velikom Britanijom, dok ćemo se mi nalaziti na periferiji njegovog uticaja. Sredinom sedmice centar anticiklona premestiće se ka našim prostorima, što će u kombinaciji sa ciklonskom aktivnošću u Atlantiku kod nas usloviti stabilno vreme uz novi porast temperatura! Narednih dana očekuje nas uglavnom suvo vreme, uz prohladna jutra.

PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati pretežno sunčano vreme, ali će uprkos tome naročito u jutarnjim satima biti prohladno. Krajem dana povećanje oblačnosti usled prolaska hladnog fronta, čija će glavnina proći istočnije od naših krajeva. Duvaće umeren severozapadni vetar, koji bi na udare najpre na području Vojvodine mogao biti i jak. Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 6ºC, a maksimalne dnevne između 14 i 17ºC. U jutarnjim satima ponegde je moguć i slab prizemni mraz!

Vetar 10m (MP-GFS) - 20. april 2015
Vetar 10m (MP-GFS) – 20. april 2015
UTORAK:

U utorak nas  očekuje nešto više oblačnosti – preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, koji će krajem dana oslabiti. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 8ºC, a maksimalne dnevne od 12 do 16 stepeni. U višim planinama u jutarnjim satima minus, tokom dana temperature nekoliko stepeni iznad nule.

SREDA:

U sredu nas u prvom delu dana očekuje većinom umereno oblačno vreme, dok se u drugom delu dana očekuje znatno manje oblaka, a znatno više sunca. Vetar će biti slab do umeren severni i severoistočni, krajem dana u skretanju na južni i jugoistočni. Jutro i dalje prohladno, dan neznatno topliji. Minimalne temperature kretaće se između 3 i 7ºC, a maksimalne dnevne od 13 do 17ºC.

Ako vam se sviđaju naše prognoze i naš način rada, pomozite nam tako što ćete podeliti ovaj članak na društvenim mrežama 🙂

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…