Do četvrtka 2. oktobra u Srbiji se zadržava stabilno, pretežno sunčano vreme, uz temperature uobičajene za kraj septembra, odnosno početak oktobra meseca. Tek ponegde u utorak i sredu temperature će biti malo iznad normale. Postojaće i slabiji uslovi za formiranje magle ili sumaglice u noćnim i jutarnjim satima, ali to uglavnom važi za predele duž reka i jezera.

Sinoptička situacija (GFS) - 30. septembar 2014

Polje povišenog vazdušnog pritiska većem delu Evropskog kontinenta do četvrtka će obezbediti stabilno vreme i bez padavina, a to naročito važi za Balkansko poluostrvo. Minimalne temperature tokom poslednja dva dana septembra biće u okviru normale, a sa početkom oktobra čak i malo iznad. Kada je reč o maksimalnim one će veći deo perioda biti u okviru normale, ali kako smo na pragu novog meseca, u sredu se očekuju uglavnom temperature iznad normale.

U ponedeljak će preovladavati pretežno sunčano vreme, u ranijim jutarnjim satima ponegde je moguće formiranje magle ili sumaglice koja bi se brzo razišla. Jutarnje temperature biće u intervalu od 6 do 10ºC, a maksimalne dnevne od 20 do 23ºC. Vetar će biti slab, uglavnom jugoistočni.

U utorak bez bitnije promene, zadržava se pretežno sunčano vreme tokom dana. Minimalne temperature kretaće se između 6 i 11ºC, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 25 stepeni. Vetar slab, promenljivog smera.

MIHOLJSKO LETO ili ZLATNA JESEN

Ni u sredu se ne očekuje promena vremenskih uslova, zadržaće se lepo – pretežno sunčano vreme sa karakteristikama Miholjskog leta. Ipak, ne može se reći da period pred nama predstavlja Miholjsko leto, budući da su temperature uobičajene za period godine, i samo dan ili dva biće iznad proseka, i to u pojedinim predelima zemlje. Jutarnje temperature u sredu će se kretati od 8 do 12 stepeni, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 22 do 25ºC – kao i prethodnog dana.

Vreme koje nas očekuje do sredine naredne sedmice imaće karakteristike pravog jesenjeg vremena, i to više one rane jeseni. Dakle vrlo postepeno ulazimo u novo godišnje doba, uz sveže noći i jutra, i ugodno tople dane. U drugoj polovini naredne sedmice očekuje se postepen pad temperatura, uz prema trenutnim izgledima zadržavanje uglavnom suvog vremena. Više informacija o vremenskim prilikama u drugoj polovini predstojeće sedmice, u kojoj ulazimo i u novi mesec, očekujte narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…