Nastavlja se period pravog jesenjeg vremena uz smenu sunčanih i oblačnih intervala sa povremenom kišom. Kada je reč o predstojećim danima do vikenda, biće više oblačnih i kišnih sati u odnosu na sunčane. Biće i pojačanog istočnog i jugoistočnog vetra, naročito u košavskom području i to u četvrtak i petak pa će subjektivni osećaj temperature biti niži u odnosu na stvarnu temperaturu. Temperature uglavnom u granicama ili ispod normale.

Đenovska ciklogeneza u četvrtak ujutru (NMMB)
Đenovska ciklogeneza u četvrtak ujutru (NMMB)

Za nestabilne vremenske prilike četvrtak i petak biće zaslužan ciklon koji će se u noći ka četvrtku formirati u Đenovskom zalivu, a potom u četvrtak preko dana premestiti iznad Jadrana. Na karti prikazanoj iznad mogu se videti prvi sati „života“ ovog ciklona, prema simulacijama našeg NMMB modela na domenu čija je rezolucija 12km.

Tokom noći i sutra pre podne kiša u većini predela

Večeras, tokom predstojeće noći i sutra u prvom delu dana veći deo Srbije zahvatiće novi talas padavina. U proseku se očekuje 10 do 20mm vodenog taloga, međutim na jugu zemlje ponegde može pasti i do 40 l/m². Najmanje padavina biće u Vojvodini, na severu pokrajine uglavnom neće pasti više od 5mm.

Već u prepodnevnim časovima na severu i zapadu zemlje, kao i u Beogradu, očekuje se delimično razvedravanje pa će poslepodne biti i sunčanih intervala. U ostalim predelima tmurno vreme očekuje se tokom čitavog dana.

Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne od 9°C na krajnjem istoku do 14°C na zapadu zemlje. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području umeren do jak (slabiji u odnosu na utorak).

U četvrtak promenljivo oblačno i suvo, ali sa jakom i olujnom košavom

U četvrtak će za razliku od srede preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima u svim predelima. Minimalne temperature kretaće se između 5 i 8°C, a maksimalne dnevne od 10°C na krajnjem istoku do 17°C na zapadu zemlje – dakle očekuju se nešto više maksimalne temperature u odnosu na prethodni dan.

Udari vetra u četvrtak uveče (NMMB)

U četvrtak će tokom čitavog dana duvati umerena, na udare povremeno i jaka košava, a najjači vetar očekuje se u večernjim satima. Tokom večeri u košavskom području duvaće umeren do jak jugostični vetar, na udare i olujne jačine – naročito na jugu Banata gde će brzina prelaziti 100km/h.

Više o jačini i snazi vetra možete pronaći u našem tekstu o Boforovoj skali. Jak vetar je 6 i 7 Bofora, dok 8 i 9 Bofora već predstavlja olujni vetar koji nanosi štetu.

U petak nova kiša, ponegde obilnija?!

U petak se pod uticajem „Đenovskog“ ciklona očekuje novo jače naoblačenje sa kišom u svim predelima, ali padavine neće biti ravnomerno raspoređene i naravno zavisiće od tačne putanje ciklona.

Tokom čitavog dana preovladavaće oblačno i tmurno vreme, povremeno sa kišom. Glavninu padavina treba očekivati u poslepodnevnim i večernjim časovima. Prema aktuelnim simulacijama našeg visokorezolucijskog NMMB modela (koji će ove nedelje biti predstavljen javnosti) najviše kiše može se očekivati na jugu i zapadu, a najmanje na severu zemlje. Više informacija u narednim danima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…