Hladni front koji je već zahvatio susednu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kreće se ka Srbiji i već oko podnevnih sati zahvatiće zapadne i severne predele naše zemlje donoseći pad temperature, kišu, i pojačan severozapadni vetar. Pre toga, očekuju nas predfrontalne nestabilnosti, uz retku i lokalnu pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Već od sutra, a naročito od srede očekuje nas znatno više sunca uz novi porast temperatura. Takvo vreme bi se zadržalo najkraće do vikenda, a postoji mogućnost i do kraja nedelje.

Linijska frontalna oblačnost može se vrlo lepo zapaziti na satelitskim i radarskim snimcima. U ovim prepodnevnim satima glavnina padavinske oblačnosti nalazi se nad centralnim predelima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Satelitski snimak u 830h - 30.06.2014

Animacija radarske slike - 30.06.2014 (DHMZ - Bilogora)

Kao što smo u petak i najavljivali, a u subotu i demantovali pojedine medije – ne očekuje nas ništa spektakularno po pitanju vremenskih pojava, a kamoli tornado i tome slično. Naše najave i demanti tako su se po ko zna koji put pokazali tačnim. Dakle očekuje nas jedan uobičajen prolazak hladnog fronta za letnji period godine – uz kišu, pljuskove i grmljavinu, i jak vetar pri samom prolasku fronta, dakle – kratkotrajno. Ponegde će biti veće količine kiše za kratko vreme.

Front će se sa zapada zemlje do kraja dana proširiti i na ostale predele, donoseći kišu i pljuskove praćene grmljavinom uz jak severozapadni vetar. Ponegde se očekuju i obilnije padavine. Postoje i male šanse za razvoj jačih grmljavinskih nepogoda i lokalnu pojavu grada.

Lepo vreme već od sutra, za vikend preko 30ºC

Sa početkom jula, u naše krajeve brzo se vraća i lepo vreme. Jedino će se još u utorak zadržati promenljivo oblačno, ali uglavnom suvo vreme, uz maksimalne temperature oko 25ºC što je na donjoj granici normale. Od srede do subote očekuje se pretežno sunčano i toplo vreme, maksimalne dnevne temperature biće najpre blizu i oko 30ºC, a u danima vikenda i preko 30 stepeni – pravo leto.

Za sada se ne može sa sigurnošću utvrditi do kada će se zadržati stabilno i toplo vreme – sasvim je izvesno da će potrajati do vikenda, a postoje naznake i do kraja ove sedmice. Vazdušni pritisak biće u okviru i malo iznad normale, a sledeći pad vazdušnog pritiska očekuje se od petka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…