Danas do kraja dana na području Srbije će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Doći će i do pada temperatura, pa će temperature sutra i u petak biti nekoliko stepeni niže. Nakon današnjih nestabilnosti, vreme do kraja sedmice obeležiće uglavnom suvo, a od petka i pretežno sunčano vreme.

Sinoptička situacija (GFS) - 8. jul 2016
Sinoptička situacija (GFS) – 8. jul 2016

Do kraja dana pljuskovi i grmljavina, uglavnom južno od Beograda

Danas do kraja dana očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz lokalne pljuskove i grmljavinu. Dobra vest je da se vremenske nepogode ne očekuju, osim lokalno obilnijih padavina i jakog (ne i olujnog) vetra. Više lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće na zapadu, u centralnim i južnim predelima zemlje, dok će u drugim predelima pljuskova biti znatno manje. Maksimalne temperature danas će se kretati između 26 i 32°C.

Sutra postepeno razvedravanje, bez padavina

U prvom delu dana u većem delu zemlje preovladavaće promenljivo oblačno vreme uz sunčane intervale. U drugom delu dana uz dalje razvedravanje u većini predela biće pretežno sunčano. Jutarnje temperature kretaće se između 13 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 24 do 28 stepeni Celzijusa. Duvaće uglavnom umeren severni i severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju.

Od petka do kraja sedmice pretežno sunčano i toplo

Poslednja tri dana tekuće sedmice obeležiće pretežno sunčano i u prva dva dana perioda možemo slobodno reći prijatno toplo vreme. Biće pretežno sunčano i bez pljuskova, izuzev u subotu popodne i veče kada samo u planinskim predelima postoji mogućnost za po koji kratkotrajan pljusak.

Maksimalne temperature na Balkanu (GFS) - subota 9. jul 2016
Maksimalne temperature na Balkanu (GFS) – subota 9. jul 2016

U petak i subotu očekuju se prilično sveže noći, što će verujemo mnogima prijati, a biće to i dobra prilika da se proluftiraju i rashlade stambeni prostori. Minimalne temperature kretaće se većinom od 12 do 17°C, a maksimalne dnevne biće između 26 i 29°C. Nedelja će već biti nešto toplija, uz minimalne temperature malo ispod 20°C, i maksimalne većinom malo preko 30 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…