U svojoj prethodnoj prognozi, objavljenoj 11. maja najavili smo da nas od četvrtka očekuje destabilizacija vremena. To danas možemo i da potvrdimo, atmosfera je uveliko nestabilna i svi parametri neophodni za lokalno jači razvoj oblaka su tu. Danas do kraja dana očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a slični vremenski uslovi zadržavaju se i narednih dana. Danas, u petak i subotu postojaće i solidni uslovi za razvoj višećelijskih i superćelijskih sistema, te je moguća i pojava vremenskih nepogoda u vidu jačih električnih pražnjenja na lokalnom nivou, olujnog vetra i grada. 

ML Cape (MP-GFS) - 15. maj 2015
ML Cape (MP-GFS) – 15. maj 2015
Smicanje (MP-GFS) - 15. maj 2015
Smicanje (MP-GFS) – 15. maj 2015
ČETVRTAK:

Danas do kraja dana očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme, uz pojavu lokalnim pljuskova sa grmljavinom. Postojaće uslovi i za jači razvoj oblaka uz pojavu vremenskih nepogoda u vidu olujnog vetra, jačih električnih pražnjenja i grada.  Današnje maksimalne temperature kretaće se između 24 i 28ºC. Do kraja dana duvaće pojačan severozapadni vetar.

PETAK:

U petak nas očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, od sredine dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Više šansi za razvoj oblaka, a samim tim i za padavine, imaće sever zemlje. Parametri za razvoj jačih olujnih sistema su sasvim solidni, pa je moguća i pojava vremenskih nepogoda sa intenzivnim električnim pražnjenjima i gradom. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Temperature na području Vojvodine u padu. Jutarnje temperature između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 20ºC na severu do 28ºC na krajnjem jugu i jugoistoku zemlje.

SUBOTA:

U subotu bez bitnije promene. Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i nestabilno. Na severu zemlje svežije, a na istoku i jugoistoku toplo. Očekuje se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom južnije od Dunava i Save, dok bi se prema trenutnim izgledima u Vojvodini zadržalo uglavnom suvo vreme. Takođe će postojati šansa za vremenske nepogode, na mikro-lokalnom nivou. Vetar slab do umeren, severnih smerova. Minimalne temperature između 12 i 16ºC, a maksimalne dnevne od 22 stepena na severu do 29 stepeni na jugoistoku zemlje.

Za ranu najavu eventualnih vremenskih nepogoda, predlažemo praćenje ESTOFEX prognoze.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…