Tokom većeg dela predstojeće sedmice na vreme u Srbiji, ali i većem delu Evrope, uticaće polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon). Polje povišenog pritiska obezbediće nam uglavnom suvo vreme, a slabije padavine mogu se očekivati u ponedeljak. Sutra će tokom drugog dela dana doći i do priliva hladnijeg vazduha na naše područje, pa nas od utorka ponovo očekuju hladnija jutra, dok bi utorak i sreda bili registrovani kao ledeni dani sa maksimalnom temperaturom ispod 0ºC u većem delu zemlje. Postepen porast temperatura očekuje se od četvrtka.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 7. januar 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 7. januar 2015

PONEDELJAK:

U ponedeljak će preovladavati umereno do potpuno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali biće i uslova za snežne padavine – naročito tokom večeri. Oblačnost će se proširiti sa severa i severozapada tokom večeri i noći i na ostale predele, mestimično uslovljavajući slab sneg, ali bez formiranja / povećanja snežnog pokrivača. U Vojvodini sve do večernjih sati uglavnom pretežno sunčano. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -2ºC, a maksimalne dnevne od 0 do 3ºC. Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar.

UTORAK:

Promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, naročito u drugom delu dana. Vetar slab do umeren severni i severozapadni. U planinskim predelima u prvom delu dana može provejavati sneg. Temperature u padu. Minimalne temperature biće u intervalu od -8 do -3ºC, a maksimalne dnevne od -2 do 1ºC.

SREDA:

U sredu u prvom delu dana malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, dok se u drugom delu dana očekuje naoblačenje, pa će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme uz sunčane intervale samo na jugu i jugoistoku zemlje. Duvaće slab, uglavnom jugoistočni vetar. Jutarnje temperature između -11 i -5ºC, maksimalne dnevne od -4 do 0ºC.

Detaljniju prognozu vremena za vašu lokaciju pogledajte u desetodnevnoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…