Očekivala se stabilizacija vremena nad ovim prostorima još od utorka, međutim numerički modeli su u poslednji čas promenili priču i uz oslabljenu košavu na rubu anticiklona produžili nestabilnosti sve do vikenda. Tako se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje i u naredna dva dana, no u većini predela će se kao i danas zadržati stabilno i pretežno sunčano vreme. Biće vrlo toplo. U danima vikenda biće potpuno stabilno i pretežno sunčano, a temperature će biti tek neznatno prijatnije. U petak će duvati umeren istočni vetar, a u danima vikenda umeren jugoistočni – u košavskom području na udare i jak.

Sinoptička situacija (GFS) - 7. avgust 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 7. avgust 2015

ČETVRTAK:

Uglavnom će se zadržati pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U kasnijim poslepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka očekuje se ređa pojava pljuskova sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Jutarnje temperature biće između 18 i 22°C, a maksimalne dnevne kretaće se od 33 do 37°C.

PETAK:

U petak bez bitnijih promena u odnosu na četvrtak. Očekuje se pretežno sunčano, ali uslovno nestabilno vreme uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između 19 i 23°C – što znači da se u većem delu zemlje očekuje tropska noć, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 34 do 37 stepeni.

DANI VIKENDA:

Košava u subotu (GFS)
Košava u subotu (GFS)

U danima vikenda prema sadašnjoj prognozi očekuje se pretežno sunčano vreme uz neznatno niže temperature u odnosu na prethodna dva dana. Maksimalne temperature neće prelaziti 35°C. Duvaće pojačan istočni i jugoistočni vetar koji će u košavskom području na udare biti i jak. To će uticati i na noćne i minimalne temperature koje će u košavskom području biti više nego u četvrtak i petak.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…