Nakon nekoliko lepih i toplih jesenjih dana koji su više podsećali na početak septembra nego kraj meseca i sam početak oktobra – uskoro se očekuje novi obrt! Još u nedelju uz promenljivo oblačno vreme zadržavaju se temperature iznad normale, a već od ponedeljka sledi promena vremena uz pad temperatura. Sredinom naredne sedmice maksimalne temperature će se spustiti na ispod 15°C, a tokom čitave sedmice povremeno se očekuje kiša.

Kiša u širem regionu do srede sredinom dana (NMMB - 12km domen)
Kiša u širem regionu do srede sredinom dana (NMMB – 12km domen)

Toplo i većinom suvo još u nedelju

U nedelju će na području Srbije preovladavati promenljivo oblačno i većinom suvo vreme. Duži sunčani periodi očekuju se na istoku i jugu zemlje gde će biti manje oblaka, a kraći u ostalim predelima. Tek u večernjim časovima na zapadu i severu zemlje mestimično se očekuju kiša i lokalni pljuskovi.

Minimalne temperature u nedelju će se kretati između 10 i 14°C, a maksimalne dnevne od 23 do 27°C. U prvom delu dana slab do umeren vetar južnih smerova (uglavnom jugoistočni), kasnije poslepodne u skretanju na zapadni i severozapadni na zapadu i severu zemlje i u pojačanju.

U ponedeljak nagla promena, na severu i zapadu znatno hladnije

U ponedeljak pre podne malo do umereno oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo. Tek ponegde moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. U drugom delu dana jače naoblačenje, najpre na severu i zapadu zemlje, a uveče i u ostalim predelima. Očekuju se kiša i lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni grmljavinom. U većini predela očekuje se oko 20mm vodenog taloga.

Jutarnje temperature zbog povećane oblačnosti dosta ujednačene, između 13 i 15°C. Maksimalne temperature kretaće se između 18°C na severu i 24°C na jugu i istoku zemlje. U ponedeljak prizemni vetar uglavnom umeren do jak, severni i severozapadni. Na jugu zemlje vetar slab do umeren u prvom delu dana, poslepodne u jačanju.

Sredinom sedmice promenljivo i prohladno

Sredinom naredne sedmice biće promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a povremeno i sa kišom. Temperature će biti u daljem postepenom padu, tako da će u utorak i sredu temperature biti ispod prosečnih vrednosti.

Minimalne temperature u regionu u utorak (NMMB)
Minimalne temperature u regionu u utorak (NMMB)

Jutarnje temperature biće ispod 10°C, a ponegde i ispod 5°C. Maksimalne temperature počev od utorka biće ispod 20°C, a od srede do narednog vikenda maksimalne temperature biće ispod 15 stepeni! U četvrtak i petak očekuju se i prvi jutarnji prizemni mrazevi (na 5cm iznad tla). Više o vremenskim prilikama od utorka pisaćemo narednih dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…