Do kraja aktuelne sedmice, ali i sve do kraja prve dekade novembra bićemo pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska. Anticiklon će nam obezbediti stabilno i suvo vreme, ali će mestimična pojava noćnih i jutarnjih magli biti uobičajena. Magla i niski oblaci bi se ponegde mogli zadržati i duže tokom dana, naročito u petak i za dane vikenda. Jutra će biti hladna sa pojavom mraza (uglavnom temperature ispod normale), dok će dnevne temperature biti u okviru proseka, ali će rast temperature zavisiti od zadržavanja magle.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 7. nov 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 7. nov 2015

Polje visokog vazdušnog pritiska imaće uticaj na vremenske prilike u većem delu Evropskog kontinenta, dok će cikloni uticati na vreme samo na krajnjem zapadu i severu Evrope (Španija, Portugal ; Engleska, Norveška, Švedska).

U našoj zemlji sve do kraja sedmice zadržaće se stabilno i suvo vreme. Biće i dosta sunca, no magla će biti redovna pojava – naročito u noćnim i jutarnjim časovima i duž reka. Najviše magle očekuje se na području Vojvodine, ali ova pojava lokalno neće izostati ni južnije od Save i Dunava. U petak i u danima vikenda magla bi se ponegde mogla zadržati i tokom većeg dela dana, što bi značajnije uticalo na maksimalne temperature.

Jutra će biti hladna uz minimalne temperature uglavnom između -3°C i 2°C, dok bi se dnevne temperature u većini dana kretale od 10 do 18°C. U višim planinama će neretko biti toplije nego u prizemlju, naročito u noćnim satima (temperaturna inverzija). U većini dana duvaće slab vetar severnih i zapadnih smerova.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…