U našoj prethodnoj analizi objavljenoj još 25. juna najavili smo topliji početak jula uz letnje temperature, ali i informaciju da će nas tropski talas zaobići i zahvatiti najpre zapadnu i centralnu Evropu. Tako će i biti, sada možemo da potvrdimo da je pred nama period toplijeg vremena uz temperature oko i malo preko 30°C, ali se temperature od 35°C i više stepeni kod nas ne očekuju makar do kraja aktuelne sedmice.

Sinoptička analiza (ECMWF) - 4. jul 2015
Sinoptička analiza (ECMWF) – 4. jul 2015
SINOPTIČKA SITUACIJA

O samoj sinoptičkoj situaciji smo pisali i u prethodnoj analizi napisanoj 25. juna, tako da ovoga puta nema potrebe za detaljnijim opisom. Veći deo Evrope biće pod uticajem polja povišenog vazdušnog pritiska, čiji će se centar nalaziti tokom prva dva dana jula na severoistoku Evrope, a potom će se premestiti nad istočnu Evropu i naše krajeve obezbeđujući suvo i stabilno vreme. Na karti iznad može se primetiti i visinski ciklon nad Crnim morem, sa kojim modeli još uvek šetaju i nisu sigurni hoće li on kratkotrajno uticati na vreme kod nas u petak i subotu. Njegov izraženiji uticaj na vreme kod nas vide ECMWF i UKMO po kojima bi bilo lokalnih nestabilnosti uz pljuskove, dok je GFS „suv kao barut“. Lično mislim da se kod nas zadržava suvo i stabilno vreme do kraja sedmice, uz eventualne orografske pljuskove (u planinskim predelima). Daleko u Atlantiku vidimo dubok ciklon, koji je zapravo „krivac“ tropskog talasa koji će u narednim danima zadesiti Evropski kontinent. Od kretanja i opstanka ovog ciklona zavisiće trajanje tropskog talasa.

VRUĆINE NAJVIŠE POGAĐAJU ZAPADNU, POTOM I CENTRALNU EVROPU

Pošto je već pomenuti ciklon u Atlantiku postavljen dosta zapadno, a nad našim krajevima dominiraće strujanja u okviru anticiklona, ovaj „jezik“ tropskog vazduha pogodiće najpre Španiju, Portugal i Francusku, ali ubrzo potom već u danima vikenda i Nemačku, Švajcarsku, Austriju i Italiju. Vrlo toplo će biti i u zemljama Beneluksa, ali i na jugu Velsa i Engleske gde će temperature takođe prelaziti 30°C. Već u sredu i četvrtak maksimalne temperature će u Španiji i Francuskoj dostizati 38°C, a slične temperature tamo se očekuju sve do kraja nedelje. U petak i subotu temperature od 35°C i više stepeni pogodiće i već navedene zemlje Beneluksa, Nemačku, Švajcarsku i Italiju.

Temp 850hPa (ECMWF) - 4. jul 2015
Temp 850hPa (ECMWF) – 4. jul 2015

Iznad je priložena karta temperature na cca 1500m nadmorske visine (najbolji pokazatelj temperatura i kretanja vazdušnih masa), gde se jasno vidi da se „jezik“ vrelog vazduha drži dalje od naših krajeva. Izoterma od 20°C dopire do Italije, Austrije i Nemačke, ali ne i dalje prema istoku. Nad Španijom i Francuskom čak i 25°C što je znatno iznad normale koja za ovo područje početkom jula iznosi 16-17°C. Na jugu Engleske ovih dana će biti izmereno i 18°C na 1500m, dok normala iznosi svega 8°C.

LETO NA BALKANU, U SRBIJI BEZ EKSTREMA DO KRAJA SEDMICE

Otopljenje će nesumnjivo pogoditi i naše krajeve i u narednim danima očekuje nas porast temperatura. Već sutra i u četvrtak maksimalne temperature na Balkanu će dostizati 30°C i to najpre u Dalmaciji i Slavoniji (Hrvatska) i našoj Timočkoj i Negotinskoj krajini. U petak će maksimalne temperature na Balkanskom poluostrvu već blago prelaziti 30°C što se očekuje i kod nas u Srbiji uz maksimalne temperature do 31 stepen. Najtopliji će biti dani vikenda kada će živa u termometru u svim krajevima naše zemlje prelaziti 30°C, a u najtoplijem delu zemlje dostizati i još uvek pristojna 33°C što je sasvim normalno za ovo doba godine. Time se samo potvrđuju naše tvrdnje napisane još 25. juna, a to je da nas ne očekuju nikakvi ekstremi u prvim danima jula kako se to kroz medije najavljivalo. Noći će biti vrlo prijatne uz temperature između 14 i 18°C. Tek u nedelju moguća je prva tropska noć (Tmin >20°C) i to samo u Beogradu.

Namerno smo u ovom podnaslovu napisali da nas ekstremi ne očekuju do kraja sedmice, jer po sadašnjoj simulaciji modela početkom predstojeće sedmice ovaj vreo Afrički vazduh pogađa i naše predele. Mi se nećemo zaletati sa nikakvim najavama jer su prognoze za period duži od 3, a kamoli 5 dana vrlo nepouzdane – ali je prema trenutno dostupnom materijalu realno očekivati temperature od oko 35 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…