Još od 10. januara u većem delu zemlje temperature su iznad prosečnih vrednosti, pa su vremenski uslovi više ličili na poznu jesen nego na sredinu zime. Čini se da nam kraj januara donosi novu značajniju promenu vremena i vraćanje temperatura u granice normale. Za predstojeću promenu vremena ključno je slabljenje polarnog vrtloga, odnosno njegovo razdvajanje na više delova. Jači pad temperatura bi zapravo trebalo očekivati tek početkom februara, ali će temperature biti primerenije godišnjem dobu već drugog dana vikenda, odnosno od 25. januara.

GFS sinoptička situacija (severna hemisfera) - 30. januar 2015
GFS sinoptička situacija (severna hemisfera) – 30. januar 2015
ŠTA JE POLAR VORTEX – POLARNI VRTLOG?

Polar vortex na našem jeziku naziva se polarni vrtlog. To je veliki skup izuzetnog hladnog vazduha, sa najnižim temperaturama na severnoj zemljinoj hemisferi, koji se nalazi u polarnom regionu u zimskom delu godine. Kada je polarni vrtlog stabilan, veći deo Evropskog kontinenta obično se ne može nadati jačem udaru zime, a naši krajevi su obično pod uticajem toplijih vazdušnih struja sa zapada. Polarni vrtlog održava stabilno polje niskog vazdušnog pritiska na Arktiku, koje nastaje usled velike temperaturne razlike između polarnog područja i južnijih krajeva. Ono se prostire od nižih do viših slojeva atmosfere, pa čak i stratosfere i vrlo je jako. Raskidanje, odnosno slabljenje polarnog vrtloga izaziva slabljenje i na kraju „smrt“ ovog ciklona, što najčešće prouzrokuje još uvek nedovoljno istražen „stratwarming“. Ovo zagrevanje u stratosferi izaziva uspostavljanje anticiklona na Arktiku, čime dolazi do slabljenja vrtloga i veće količine hladnoće kreću put Amerike ili Evrope, a dešava se i da hladna vazdušna masa krene u oba ova smera. Nakon zagrevanja stratosfere (stratwarming-a) sledi obično izvesna promena sinoptičke situacije i promene se u praksi (u nižim slojevima atmosfere) vide kroz 10 – 15 dana. Dakle, narušavanje stabilnog ciklona na severnom polu, odnosno formiranje anticiklona, jeste ključno za slabljenje polarnog vrtloga i dolazak zime u Evropu, a za promenu sinoptičke situacije zaduženo je izraženo zagrevanje stratosfere (eng. stratwarming). Ipak, tačan razvoj situacije i količina hladnoće koja će krenuti put naših krajeva zavisi od još faktora, na primer Atlantskog anticiklona.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Globalni numerički modeli prilično su složni oko sinoptičke situacije koju treba da očekujemo do kraja januara meseca. Nakon ciklona čiji će se centar kretati po Sredozemlju i pod čijim ćemo uticajem biti sve do 27. januara očekuje se samo kratkotrajni uticaj anticiklona na vreme u našim krajevima u trajanju od 2-3 dana. To ipak ne znači da će nad našim područjem zasijati sunce, naprotiv, sve do kraja meseca nad našim prostorima dominiraće oblaci i padavine. Intervala sunčanog vremena će biti, ali vrlo malo. U narednom periodu jačaće „blok“ na Atlantiku, što će onemogućiti ciklonsku aktivnost na zapadu Evrope koja bi kod nas mogla usloviti značajniji i dugotrajniji porast temperatura. Sibirski anticiklon će u drugoj polovini treće dekade januara povući određenu količinu hladnog vazduha sa severa Evrope na naše područje, ali će se on ubrzo povući dalje na istok i ta količina hladnoće neće biti dovoljna da našim predelima donese ledene dane (Tmax <0ºC) i pravi zimski ambijent u pravom smislu te reči. Ipak, snežnih padavina će svakako biti uključujući i niže predele, ali se konkretnijem snežnom pokrivaču (u zavisnosti od količine padavina) jedino mogu nadati brdsko-planinski predeli, kao i Timočka i Negotinska krajina. Napominjemo, ovde se govori o temperaturnim uslovima, a sve će zavisiti od količine padavina na određenoj lokaciji. Krajem januara očekuje nas novi ciklon, čiji će centar prema aktuelnim izlazima numeričkih modela biti dosta dubok (ispod 980hPa). To se retko viđa na ovim prostorima i biće interesantno pratiti razvoj situacije za kraj meseca, a za sada je vrlo rano precizirati bilo šta.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 31. januar 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 31. januar 2015
GFS ENSEMBLI:

GFS ensembli ili perturbacije globalnog numeričkog modela GFS nam govore da ulazimo u generalno hladniji period, ali i da je još uvek vrlo neizvesno da li ćemo imati ledene dane sa maksimalnim temperaturama ispod 0ºC uz beli zimski ambijent. Crna linija označava glavni izlaz ovog modela, plava kontrolni, dok crvena linija predstavlja prosečnu vrednost svih perturbacija. Dakle, može se zaključiti da je sasvim izvesno zahlađenje u subotu 24. januara u drugom delu dana, ali je i prilično izvestan porast temperatura nakon toga, u poslednja 2 dana aktuelnog meseca. Sve nakon toga je prilično neizvesno i ostaje nam da pratimo razvoj situacije. Veće šanse jesu za nastavak zimskog scenarija početkom februara, nakon uvoda koji sledi u danima vikenda i početkom predstojeće sedmice.

GFS ensembli - III dekada januara i I dekada februara 2015
GFS ensembli – III dekada januara i I dekada februara 2015

Detaljnija prognoza do kraja sedmice sledi danas u večernjim satima, nakon 21h. Do tada, vredi pročitati našu prognozu objavljenu u utorak, u kojoj smo najavili značajniju količinu kiše u petak.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…