Dosadašnji deo zime u Srbiji nije bio naročito naklonjen ljubiteljima ovog godišnjeg doba i onih pravih zimskih čarolija sa dubokim snežnim pokrivačem. Još od kraja decembra, odnosno početka januara meseca, nismo imali pravi zimski ambijent sa snežnim pokrivačem i temperaturama koje su barem veći deo dana ispod nule. Verovali ili ne u Beogradu je u dosadašnjem toku zime najveća izmerena visina snežnog pokrivača iznosila svega 13cm. Situacija se ne razlikuje mnogo ni u ostalim predelima Srbije. Iako je protekli period imao zaista mnogo potencijala za pravi zimski scenario uz snežni pokrivač i ledene dane sa maksimalnim temperaturama ispod nule, čini se da će takav scenario biti neostvarena želja ljubiteljima zime i snega. Ohrabrujuće jeste stanje na planinama, naročito kada se tome doda da se na planinama očekuju nove snežne padavine. Kada je reč o nižim predelima narednih dana iako će biti hladnije padaće uglavnom kiša i susnežica, a najviše padavina biće u petak. Ipak, ne treba u potpunosti isključiti ni snežne padavine u pojedinim predelima, ali će snežni pokrivač biti zaista retka pojava – izuzev u Timočkoj krajini. Potom od ponedeljka uz dodatni priliv hladnijeg vazduha slede one prave zimske temperature uz debele jutarnje minuse i maksimume oko i malo ispod nule, ali će čini se ponovo izostati snežne padavine koje bi nesumnjivo upotpunile zimski ugođaj.

SINOPTIČKA SITUACIJA:

Područje južne i jugoistočne Evrope pod uticajem je ciklona koji se nalazi u Mediteranu. Centar ciklona danas i sutra nalaziće se u oblasti Tirenskog mora, dok će u subotu ovaj ciklon oslabiti, pritom premeštajući se dalje prema istoku i jugoistoku. Shodno pozicioniranju ciklona kod nas će danas biti izraženo jugozapadno i južno strujanje, dok ćemo sutra imati strujanje vazduha i oblačnosti iz smera istoka i jugoistoka. U danima vikenda kada bude izraženo severno strujanje doći će i do značajnijeg priliva hladnijeg vazduha. Istovremeno, narednih dana na severozapadu Evrope u oblasti Velike Britanije jačaće anticiklon, među meteorolozima poznat kao „Atlantski blok“. Prema aktuelnim proračunima numeričkih modela centar ovog anticiklona imaće vazdušni pritisak od čak 1045hPa. Upravo ovaj anticiklon omogućiće prodor hladnog vazduha u naše krajeve, naime hladan vazduh priticaće pri periferiji ovog anticiklona, što će se naročito intezivirati počev od nedelje 8. februara.

Na duže staze, modeli vide pomerenje ovog anticiklona prema istoku, što će ojačati njegov uticaj nad Evropskim kontinentom i nad našim područjem. To bi značilo stabilizaciju vremena kod nas, odnosno prestanak čestih padavina i većinom suvo vreme. Hladnoća će se zadržati nad istočnom i jugoistočnom Evropom, tako da ćemo barem kada je o temperaturama reč imati pravu zimu, doduše ne uz ekstremno niske temperature kao što je to bio slučaj krajem decembra i početkom januara, ali svakako znatno ispod prosečnih vrednosti za sredinu februara.

Sinoptička situacija (GFS) - 6. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 6. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) - 11. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 11. februar 2015
 VREME NA ZAPADU I JUGU BALKANA:

Na jugu Balkana, tačnije u delovima Makedonije u petak može pasti i više od 30mm padavina, što će samo pogoršati ionako kritičnu situaciju sa količinom padavina i poplavama na tom području. Najobilnije padavine očekuju se kod naših zapadnih suseda, na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Obilnije padavine očekuju se u petak i u pojedinim delovima Srbije, a naročito na zapadu. Padavine u središnjoj Hrvatskoj, kao i na zapadu i severu Bosne i Hercegovine većim delom biće u obliku snega! U narednih 36 do 48 sati na tom području očekuje se 30 do 50cm snega, a u višim predelima navedenog područja može pasti i više od 50cm novog snega! Ovako obilne snežne padavine mogle bi izazvati pravi kolaps. U Zagrebu se očekuje 20-30cm snega. Obilnije snežne padavine očekuju se i na severu Crne Gore, tačnije Žabljaku, gde bi moglo pasti i više od 40cm novog snega. Počev od danas do subote u večernjim satima na severnom Jadranu duvaće jaka bura, ponegde sa orkanskim udarima! Kako vreme bude odmicalo hladniji vazduh će sve više priticati, pa bi već subota u većem delu Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogla biti ledeni dan sa maksimalnim temperaturama ispod nule, dok se u nedelju očekuje izuzetno hladno jutro. Početnom naredne sedmice uglavnom oblačno uz mestimične slabije snežne padavine. Očekuju se jaki jutarnji mrazevi, naročito sredinom predstojeće sedmice, a temperature će i tokom dana biti ispod nule.

VREME U SRBIJI:

U Srbiji se jače naoblačenje sa padavinama očekuje u petak u prvom delu dana. Oblačnost će se sa jugozapada proširiti na veći deo zemlje, donoseći nižim predelima kišu, a višim planinskim predelima sneg. U Timočkoj i Negotinskoj krajini u poslepodnevnim i večernjim časovima padaće susnežica i sneg, a doći će i do formiranja snežnog pokrivača. Od noći ka suboti susnežica i sneg padaće i u ostalim nižim predelima – jedino su Vojvodina i Beograd pod znakom pitanja, ali se formiranje snežnog pokrivača uglavnom ne očekuje (izuzev pomenutog istoka zemlje) zbog kritičnih temperatura u prizemlju. Na krajnjem istoku očekuje se 15 do 25cm snega. U petak se lokalno očekuju i obilnije količine padavina, najpre na zapadu i jugu zemlje gde bi moglo pasti >25mm vodenog taloga za 24 sata. Ovo bi moglo izazvati lokalna izlivanja manjih i bujičnih vodotoka. U košavskom području duvaće umeren do jak istočni vetar, koji će u poslepodnevnim satima oslabiti.

U danima vikenda očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa susnežicom i snegom. Biće to simbolične padavine, znatno slabije od onih u petak. U planinskim predelima padaće sneg, a u proseku se može očekivati 20 do 30cm novog snega – od toga najveći deo u petak. Početkom naredne sedmice preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a istovremeno će priticati hladan vazduh sa severa i severoistoka Evrope.  Još u ponedeljak može biti slabijih snežnih padavina mestimično, pa bi ponegde moglo simbolično da zabeli. Jutra će biti vrlo hladna, uz minimalne temperature većinom ispod -5ºC, a maksimalne dnevne neće prelaziti 0ºC – dakle očekuju se ledeni dani.

Jutarnje temperature (GFS) - 10. februar 2015
Jutarnje temperature (GFS) – 10. februar 2015

Narednih dana ćemo pisati nove prognoze vremena za naredni period, a ukoliko dođe do određenih promena sigurno ćemo o tome prvi pisati – zato budite uz nas. Zaključak je dakle da ne treba imati velike ambicije kada je sneg u pitanju, jer će vas eventualno formiranje simboličnog pokrivača u vašem kraju pozitivno iznenaditi. Na siguran sneg mogu računati planinski predeli i krajnji istok zemlje. Nove informacije i eventualne promene možete pratiti i na našim stranicama na društvenim mrežama: Facebook, Google + i Twitter.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…