Sa početkom druge dekade tekućeg meseca nastupio je period suvog i stabilnog vremena uz jutarnje mrazeve i dnevne temperature u granicama normale. U nekim danima bilo je niskih oblaka i magle, najpre u Timočkoj i Negotinskoj krajini gde je bilo i znatno hladnije. Nakon desetak dana bez padavina, u danima vikenda ponovo ćemo biti pod uticajem ciklonske aktivnosti, koja će drugog dana vikenda usloviti mestimične padavine. Iako je aktuelan period suvog vremena koji će potrajati još dva dana, zemlji nisu potrebne nove padavine koje bi u predstojećem periodu mogle povećati zalihe vode u zemljištu, što će imati negativan uticaj na poljoprivredu. Dobra vest jeste što će sa slabljenjem anticiklona i jačanjem ciklonske aktivnosti u naredna dva dana oslabiti jutarnji mrazevi, dok će od drugog dana vikenda oni u potpunosti izostati. Niske jutarnje temperature bez prisustva snežnog pokrivača mogu imati vrlo negativan uticaj na ozime useve.

Sinoptička situacija (GFS) - 22. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 22. februar 2015

Još sutra se u Srbiji očekuje pretežno sunčano vreme uz dalji porast temperatura. U subotu sledi povećanje oblačnosti te će preovladavati promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali će se zadržati suvo vreme u celoj zemlji uz još više temperature u odnosu na petak. U nedelju će preovladavati oblačno vreme, mestimično sa kišom (uglavnom u drugom delu dana), samo u višim planinskim predelima sa susnežicom i snegom. Jutarnje temperature će biti u porastu, a dnevne u manjem padu u odnosu na subotu. Numerički modeli još uvek se nisu usaglasili oko količine padavina u nedelju, pa ćemo o tome detaljnije pisati u sutrašnjoj vikend prognozi.  Predstojeću promenu vremena izazvaće slabljenje anticiklona na ovim prostorima, odnosno ciklon koji će nam stići iz Sredozemlja. On će ojačati u oblasti Tirenskog mora u subotu i potom će se njegov centar premeštati ka nama, drugog dana vikenda on će se nalaziti u Jadranu.

U subotu će se jutarnje temperature kretati između -3 i 2ºC, a maksimalne dnevne od 7 do 12ºC. U nedelju će se jutarnje temperature kretati od 0ºC u Timočkoj i Negotinskoj krajini do 4ºC u Beogradu i na zapadu zemlje, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 10ºC. U subotu će duvati slab do umeren južni i jugozapadni vetar, krajem dana u skretanju na jugoistočni. U nedelju uglavnom umeren jugoistočni vetar, u košavskom području na udare jak.

Preporučujemo: Balkan očekuje kišovito i svežije proleće

U ponedeljak se zadržava oblačno vreme, mestimično sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. U drugom delu dana sledi delimično razvedravanje, pa su ponegde mogući i kraći sunčani intervali. Očekuje se i slabljenje vetra koji će biti promenljivog smera, a temperature se neće bitnije menjati u odnosu na drugi dan vikenda.

Sinoptička situacija (GFS) - 25. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 25. februar 2015

U utorak će se zadržati uglavnom suvo vreme uz sunčane periode, dok se već u sredu i četvrtak prema izlaznim produktima globalnih numeričkih modela očekuje nova izražena ciklonska aktivnost na našem području. Još uvek je rano za precizniju prognozu, ali određeni produkti numeričkih modela predviđaju lokalno obilnije padavine kako na području Balkana, tako i na području Srbije. Dok bi planinski predeli dobili nove količine snega, u nižim predelima je najizglednija kiša.

I u nastavku predstojeće sedmice, odnosno sve do kraja februara, zadržalo bi se promenljivo vreme sa čestim padavinama i temperaturama uglavnom u granicama normale, a u pojedinim danima i malo iznad. Ipak, to svakako nije razlog za otpisivanje ove zime, jer u ovakvim situacijama mala promena u putanji baričkih sistema znači mnogo i situacija vrlo lako može postati zimska i u nižim predelima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…