Kako nam je prema klimatološkom kalendaru 1. marta stiglo proleće, sigurno su se mnogi zapitali da li će mart zaista biti prvi prolećni mesec, ili ipak zimski – kako to češće biva na našem podneblju. Kraće noći kao i duži dani svakako smanjuju šansu za pojavu izuzetno niskih temperatura, ali to ne znači da je sve do kraja marta nemoguć zimski udar sa temperaturama ispod nule i konkretnim snežnim pokrivačem. To je delu zemlje pokazao i ciklon koji je uslovio elementarne nepogode prethodnih dana, a najviše još proteklog četvrtka. U daljem tekstu analiziraćemo sinoptičku situaciju koju trenutno predviđaju globalni numerički modeli.

Sinoptička situacija (ECMWF) - 16. mart 2015
Sinoptička situacija (ECMWF) – 16. mart 2015
Jačanje Skandinavskog anticiklona

Nakon padavina u četvrtak i petak (12-13. marta) očekuje nas stabilizacija vremena, najverovatnije na period duži od 7 dana. Naime, numerički modeli predviđaju u danima vikenda jačanje anticiklona čiji će se centar nalaziti iznad Skandinavije, a pritisak u njegovom centru iznosiće 1050hPa! On će u narednim danima dominirati Evropskim kopnom. Ovakva sinoptička situacija primerenija je januaru mesecu, nego martu.

Dotok hladnog vazduha, ali uglavnom po visini

Ovakva sinoptička situacija usloviće doticanje hladnijeg vazduha u veći deo Evrope. To će usloviti nešto hladnije vreme, prvenstveno u planinskim predelima i u noćnim i jutarnjim časovima kada su sledeće sedmice mogući i slabiji prizemni mrazevi u većini krajeva. Dnevne temperature biće primerene dobu godine – drugog dana vikenda i prvoj polovini naredne sedmice kretaće se većinom između 8 i 16ºC. U nedelju i početkom naredne sedmice imaćemo izraženo istočno i jugoistočno strujanje, a u ovakvim situacijama Timočka i Negotinska krajina su hladnije od ostatka zemlje. Dakle, iako će sinoptička situacija biti prava zimska, ne treba očekivati hladno vreme – budući da je ipak reč o sredini marta, kada su dani duži, a hladnoća se postepeno povlači prema istoku.

Na planinama zimski uslovi do daljeg

Očekivana sinoptička situacija biće povoljna po više predele i omogućiće produženu skijašku sezonu. Noći i jutra u planinskim predelima biće hladna uz temperature duboko u minusu, dok će maksimalne dnevne temperature biti uglavnom nekoliko stepeni iznad nule tokom većeg dela naredne sedmice. Takođe treba računati i na stabilno vreme bez padavina i uz dosta sunca, što su idealni uslovi za skijanje. Situacija koja se očekuje je povoljna i po sneg na planinama, odnosno njegov uticaj na hidrološku situaciju. Očekuje se vrlo postepeno otapanje snežnog pokrivača, a njegovo brzo otapanje moglo bi usloviti katastrofalne posledice – naročito u kombinaciji sa ciklonskom aktivnošću na ovim prostorima, koja se srećom u skoriej vreme ne očekuje.

Možemo li računati na duži period suvog vremena?

Od drugog dana vikenda treba očekivati potpunu stabilizaciju vremena – odnosno malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima u većem delu zemlje, dok bi Timočka i Negotinska krajina mogle biti prekrivene oblacima. Dok ECMWF vidi suvo vreme sve do predstojećeg vikenda (21-22. mart), prema GFS modelu nove padavine usledile bi već u drugom delu predstojeće sedmice. Dakle za sada je teško reći koliko bi period suvog vremena mogao potrajati, ali je sigurno da bi on odgovarao – kako hidrološkoj situaciji, tako i poljoprivrednicima koji bi uveliko morali da započnu prolećne radove na svojim njivama.

Odstupanje temperatura u drugoj dekadi marta
ENSI dijagram - II dekada marta 2015
ENSI dijagram – II dekada marta 2015

Shodno sveukupnoj sinoptičkoj situaciji do kraja druge dekade marta treba očekivati temperature uglavnom u granicama prosečnih vrednosti, a početkom i sredinom naredne sedmice maksimalne dnevne temperature će biti ponegde i iznad prosečnih vrednosti. To bi svakako trebalo da znači i postepen početak vegetacionog perioda, naročito u predelima gde će izostati slabi prizemni mrazevi. Kao što smo već pisali – jutarnje temperature u najvećem broju dana kretaće se između 0 i 5ºC, a maksimalne dnevne od 8 do 16 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…