Nakon današnjeg hladnog fronta i kiše, odnosno snega u višim planinskim predelima, u utorak i sredu će se vreme „smiriti“. U naredna dva dana, odnosno do srede u večernjim satima, preovladavaće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Dok će jutarnje temperature biti većinom malo iznad normale, maksimalne dnevne će biti u okviru normale za ovo doba godine. Od četvrtka će usled dejstva ciklona na vreme u našim krajevima doći do velike promene vremena, te će za 48 sati pasti veće količine vodenog taloga u obliku kiše, susnežice i snega, a biće i umerenog do jakog vetra. U većini krajeva pašće preko 40mm vodenog taloga za 48 sati, a ponegde bi moglo biti izmereno i preko 70mm padavina u dva dana. Doći će i do naglog pada temperature, živa u termometru u većem delu zemlje u četvrtak i petak neće prelaziti 5ºC. Srećom, stabilizacija vremena očekuje se već u danima vikenda kada će biti i sunčanih intervala, ali i jutarnjih mrazeva u nedelju.

Sinoptička situacija (GFS) - 5. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 5. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) - 7. februar 2015
Sinoptička situacija (GFS) – 7. februar 2015
POČETAK PADAVINA U SREDU VEČE, NAJVIŠE U ČETVRTAK

Ciklon će se formirati nad središnjom Italijom u sredu u drugom delu dana, a potom će preko južnog dela Jadranskog mora krenuti put Egejskog. Razvoj ovog ciklona, kao i njegova putanja, biće vrlo slični onom ciklonu u maju 2014. godine koji je delovima Srbije i Bosne i Hercegovine doneo poplave kakve se retko viđaju na ovim prostorima. Ipak, opšta meteorološka situacija ovoga puta je drugačija i ne treba očekivati takve ekstremne vremenske pojave. Svakako, valja biti na oprezu, bojazan od elementarnih nepogoda manjih razmera i na lokalnom nivou svakako postoji, budući da se očekuju obilnije padavine za kraći vremenski period. Dakle, kiša će početi da pada još u sredu u večernjim časovima najpre na zapadu i jugozapadu zemlje, a padavine će se tokom noći ka četvrtku proširiti i na ostale predele. Najviše padavina biće u četvrtak tokom dana, ali će padavina biti i u petak – naročito u prvom delu dana. Postepen prestanak padavina očekuje se u petak u drugom delu dana. Na istoku i jugoistoku zemlje padavine će potrajati nešto duže i tamo se prestanak padavina može očekivati u subotu u prvom delu dana.

 PRILIV HLADNIJEG VAZDUHA U ČETVRTAK, U BRDSKO-PLANINSKIM PREDELIMA OBILAN SNEG

Priliv hladnijeg vazduha iz centralne Evrope očekuje se u četvrtak, i to u jutarnjim, odnosno prepodnevnim satima. U planinskim predelima već će padati sneg uz formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, a u večernjim satima i u noći ka petku snežna granica spuštaće se sve niže. Tako se u noći ka petku i u petak tokom dana obilniji sneg očekuje i u brdskim predelima, a u noći ka petku i u petak tokom dana susnežica i sneg padaće i u većini nižih predela. Prema trenutno očekivanom scenariju kiša neće preći u susnežicu i sneg jedino u nižim predelima Vojvodine, no još uvek ima prostora da se to promeni. Snežni pokrivač mogao bi se formirati i u pojedinim nižim predelima, ali će uglavnom biti reč o vlažnom snegu – bljuzgavici, koji će se ukoliko ne u petak, sasvim sigurno istopiti u subotu tokom dana. U subotu u jutarnjim satima treba računati na pojavu poledice. U planinskim predelima u četvrtak i petak moglo bi pasti 30 do 50cm snega, ako ne i više.

STABILIZACIJA VREMENA U DANIMA VIKENDA

Nakon prolaska ovog zimskog ciklona globalni numerički modeli predviđaju uspostavljanje polja povišenog vazdušnog pritiska, čiji će centar biti nad centralnom i severnom Evropom, što će kod nas značiti stabilizaciju vremena. U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, naročito drugog dana vikenda. Sa druge strane usled vedrih noći to će značiti i jutarnje mrazeve drugog dana vikenda i početkom naredne sedmice. Početkom naredne sedmice preovladavaće pretežno sunčano vreme, uz postepen porast dnevnih temperatura.

Naravno, situacija se narednih dana može menjati i zato ćemo redovno izveštavati o vremenu koje nas očeku u narednim danima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…