Kako i sam naslov kaže u pojedinim danima naredne sedmice mnogi će pomisliti da se nalaze u Africi. U većini dana međutim ne očekuje nas ništa neobično za ovo doba godine i za naše krajeve. Počev od sutra maksimalne temperature će prelaziti 30°C u većem delu zemlje, a od ponedeljka u svim (nižim) predelima. U nedelju će živa u termometrima u najtoplijem delu dana ponegde dostići 34°C, početkom naredne sedmice 38°C, a vrhunac odnosno kulminaciju tropskog talasa možemo očekivati sredinom naredne sedmice u sredu i četvrtak kada bi temperature mogle dostići i 40°C.

Temp 1500m (GFS) - 4. jul 2015
Temp 1500m (GFS) – 4. jul 2015
U DANIMA VIKENDA JOŠ UVEK NORMALNE TEMPERATURE

U danima vikenda očekuje se pretežno sunčano i toplo vreme. Noći i jutra će još uvek biti prijatni, a dnevne temperature biće u porastu. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 19°C, a maksimalne dnevne biće uglavnom oko i iznad 30°C, u nedelju do 34 stepena. U subotu će duvati uglavnom slab vetar promenljivog smera, dok se u nedelju očekuje takođe slab vetar severnih smerova.

PONEDELJAK I UTORAK UVERTIRA U ONO ŠTO SLEDI

U ponedeljak i utorak zadržaće se stabilno i pretežno sunčano vreme uz dalji porast temperatura. Prema našim sadašnjim prognozama minimalne temperature u ponedeljak kretaće se između 16 i 21 stepen – u Beogradu se očekuje tropska noć. Može se reći da će noćne i jutarnje temperature još uvek biti podnošljive i mogu poslužiti za provetravanje prostora i koliko-toliko dobar san. Tokom dana temperature će se kretati između 32 i 36°C. U utorak će se jutarnje temperature kretati između 17 i 22°C, a maksimalne dnevne od 34 do čak 38°C! Iako je još rano za prognozu vetra, čini se da će oni biti slabi i neće biti koristi od istih prilikom rashlađivanja. Koliko god bile visoke i većini populacije nepodnošljive (naročito za one koji su primorani na boravak na otvorenom i pritom se ne nalazi na nekoj reci, jezeru, bazenu…) temperature koje nas očekuju u ponedeljak i utorak su uobičajene za naše područje i novinarski naslovi poput „izgorećemo“ i tome slični potpuno su neopravdani i predstavljaju ništa drugo do način da se navuče što veći broj posetilaca i ljudi zaplaše.

PAKAO U SREDU, MOŽDA I ČETVRTAK
Temp 1500m (GFS) - 8. jul 2015
Temp 1500m (GFS) – 8. jul 2015

Iako nismo prepoznatljivi po pompeznim naslovima i protiv smo istih, ono što nas prema sadašnjim prognozama očekuje u sredu, a možda i četvrtak – predstavlja pravi pakao.  Izoterma od 20°C na 850hPa (1500m) i nije tolika retkost za naše predele, poseti nas gotovo svake godine, ali izoterma od 25°C na pomenutoj visini svakako jeste! To će značiti vrlo visoke i zaista nenormalne temperature u nižim predelima. Očekuje se da u sredu maksimalna temperatura ponegde dostigne i 40°C, a u većem delu zemlje živa u termometru će preći 36°C. Temperatura će preći 30 stepeni čak i na Zlatiboru.

Maksimalne temperature u sredu (GFS) - 8. jul 2015
Maksimalne temperature u sredu (GFS) – 8. jul 2015
NAJVIŠE TEMPERATURE ZABELEŽENE U SRBIJI

Kada se očekuju ovako visoke temperature ili bilo koji drugi meteorološki ekstrem, mnogi se zapitaju da li su rekordi u opasnosti. Najviša temperatura u Srbiji zabeležena je u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007. godine kada je prema standardima Svetske meteorološke organizacije u hladu meteorološkog zaklona izmereno 44.9°C. U Beogradu je apsolutni maksimum zabeležen istog tog dana, a živa u termometru dostigla je 43.6°C. Na sledećoj stranici možete pogledati dosadašnje temperaturne rekorde u svetu i kod nas. Prema sadašnjim izračunima numeričkih modela ovi rekordi neće biti ugroženi.

Detaljniju prognozu za vašu lokaciju možete pronaći u okviru naše desetodnevne prognoze.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…