Još proteklog utorka 28. aprila najavili smo letnje temperature ove sedmice. Zapravo je reč o tropskim temperaturama (Tmax >30ºC), ali mi nismo hteli da preterujemo sa naslovom budući da temperature iznad 30 stepeni nisu retkost u prvoj polovini maja, iako je svakako reč o vrednostima ekstremno iznad prosečnih. U utorak nas očekuju temperature do 32ºC tokom dana, a u sredu čak do 35 stepeni! Jutra će takođe biti dosta topla, a u Beogradu bi u sredu mogla biti zabeležena i prva tropska noć (Tmin >20ºC).

UTORAK:

U utorak nas očekuje pretežno sunčano i vrlo toplo vreme za ovo doba godine. Duvaće slab vetar južnih smerova. Jutarnje temperature između 14 i 18ºC, a maksimalne dnevne od 29 do 32ºC. Tako će u u većini predela sutra biti zabeležen prvi tropski dan. Relativna vlažnost vazduha će u većem delu zemlje biti visoka, pa će biti sparno.

SREDA:

Za Đurđevdan bez bitnijih promena u odnosu na utorak, ali će temperature biti još više! Očekuje nas pretežno sunčano i tropski toplo vreme. Vetar slab južni i jugoistočni, u drugom delu dana u Vojvodini slab do umeren severni i severozapadni – što će poboljšati subjektivni osećaj. Minimalne temperature između 16 i 20ºC, a maksimalne dnevne u intervalu od 31 do 35ºC. Relativna vlažnost će biti niža u odnosu na utorak, ali će zato temperature biti više pa se osećaj ugodnosti neće bitnije menjati. U večernjim satima usled predstojeće promene vremena destabilizacija najpre u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a postojaće uslovi i za vremenske nepogode.

 Dnevne temperature (MP-GFS) - 6. maj 2015

Dnevne temperature (MP-GFS) – 6. maj 2015
ČETVRTAK:

Već u noći ka četvrtku očekuje se značajnija promena vremena. Naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom proširiće se sa severa i zapada zemlje na ostale krajeve uz pad temperature za 10 i više stepeni. Kako se glavnina ove destabilizacije očekuje u noći i u četvrtak u prvom delu dana uslovi za vremenske nepogode biće umanjeni, ali svakako postojeći – i to u vidu lokalno obilnih padavina, olujnog vetra i grada. U četvrtak će duvati uglavnom umeren severozapadni vetar, koji na udare ponegde može biti jak. Jutarnje temperature od 15ºC na severu, do 19ºC na jugu zemlje. Maksimalne dnevne od 19ºC na severu do 26ºC na jugoistoku.

Dnevne temperature (MP-GFS) - 7. maj 2015
Dnevne temperature (MP-GFS) – 7. maj 2015

Budite oprezni u naredna dva dana priligom izlaganja toploti i suncu. Preporučuju se adekvatno odevanje, ishrana, uz obaveznu konzumaciju dovoljno tečnosti. Ukoliko u toplijem delu dana između 12 i 16 časova morate boraviti na otvorenom osvežite se umivanjem i vodom. Posebnih mera opreza moraju se pridržavati starije osobe i hronični bolesnici. Kako smo već i naveli, temperature iznad 30 stepeni u prvoj polovini maja nisu retkost, ali će ovo biti prvi tropski talas u ovoj godini i značajan šok za organizam svakog čoveka, dok ne naviknemo na letnje temperature.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…